Linkovi

Sastanak predsjednika Busha i papinog izaslanika (5/3/03) - 2003-03-05


Američki predsjednik sastaje se danas s kardinalom Piom Laghiem, izaslanikom Pape Ivana Pavla II koji će – kako se očekuje – od gospodina Busha zatražiti da odustane od eventualne vojne intervencije u Iraku. Sastanak u Bijeloj kući se vremenski podudara s vatikanskim pozivom vjernicima da danas poste i time pokažu suosjećanje s iračkim građanima koji su pod sankcijama Ujedinjenih naroda.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da se i predsjednik Bush i papa nadaju da Ujedinjeni narodi mogu miroljubivim sredstvima rješiti problem iračkog kemijskog i biološkog oružja. No, dok sveti otac smatra da ne postoji ni moralni, ni zakonski temelj za pokretanje rata, predsjednik Bush – prema riječima glasnogovornika Bijele kuće – smatra da bi “od svih, najnemoralniji čin bio dopustiti Iraku da oružjem masovnog uništavanja opskrbi teroriste koji bi to oružje usmjerili na Sjedinjene Države.”

Gospodin je Fleischer rekao da ne želi prejudicirati sadržaj poruke koju kardinal Laghi donosi iz Vatikana, ali je rekao da predsjednik Bush promatra uporabu sile ka “legalno pitanje, pitanje morala i pitanje zaštite američkog naroda.

XS
SM
MD
LG