Linkovi

Emerson: Zarobljavanje Khalida Muhammeda - najveći uspjeh u borbi protiv al-Qaide (6/3/03) - 2003-03-05


U skrovištu nedavno uhvaćenog Khalida Shaikha Muhammeda, kojeg se smatra glavnim organizatorom terorističkih napada na New York i Washington, pronađena su pisma Osame bin Ladena. Pakistanske vlasti – koje su u subotu uhitile Shaikha Muhammeda - smatraju da ovaj nalaz ukazuje da je Osama bin Laden živ te da se krije ili u Pakistanu ili u nekoj od susjednih zemalja.

O potjeri za teroristima al-Qaide, nakon nedavnog zarobljavanja jednog od njezinih čelnika, govori Steven Emerson, autor knjige “Američki Džihad – Teroristi među nama”.

Naš sugovornik smatra da zarobljavanje Khalida Shaikha Muhammeda predstavlja “vjerojatno najveći uspjeh u borbi protiv al-Qaide, od rujna 2001. godine”, kada su izvedeni teroristički napadi na Ameriku. Hoće li njegovo hvatanje imati negativne posljedice po ovu terorističku mrežu?

Steven Emerson: Kratkoročno gledano, imat će značajne posljedice. Možda će biti i dugoročnijih, trajnih, negativnih posljedica po al-Qaidu. To ovisi o tome što će se pronaći na zaplijenjenim kompjuterskim diskovima, što je otkriveno u prisluškivanim telefonskim razgovorima. Također, pitanje je koliko je al-Qaida sposobna konsolidirati se, ima li ljude koji su spremni naslijediti uhvaćenog Muhammeda.

Javnost često terorističke mreže poput al-Qaide percepira kao neku vrst više-glave hidre, koja teško priznaje poraz. Je li to točna predodžba?

Steven Emerson: Jest. Islamske radikalne skupine, koje djeluju pod pokroviteljstvom al-Qaide, sposobne su brzo se reorganizirati, nakon što je jedan od vođa onesposobljen. S druge strane, broj zaista sposobnih terorističkih vođa je ipak ograničen. Iskusnih ljudi koji imaju razvijene kontakte i povjerenje suboraca ipak ima razmjerno malo. Khalid Muhammed iza sebe ima 10 godina borbe – njega nije tako jednostavno zamijeniti nekim drugim.

Steven Emerson kaže da ga je začudila činjenica što je u trenutku hvatanja Khalid Muhammed imao pri sebi toliko kompjuterskih diskova, vezanih uz djelatnost njegove terorističke mreže. “S druge strane, danas su svi ovisni o računalima – to je u izvjesnom smislu slaba strana svake organizacije” – kaže naš sugovornik.

Postoji li opasnost da se radi o kompjuterskim diskovima s lažnim podacima, koji su stvoreni samo da bi – u slučaju zaplijene - zavarali potjeru?

Steven Emerson: Ne mislim da se radi o tome. Kada bi to bila varka, onda bi bili zaplijenjeni jedino diskovi, a ne bi bio zarobljen i Khalid Muhammed. Mislim da se zaista radi o al-Qaidinim bazama podataka.

Može li se očekivati da će zarobljenik surađivati s istražiteljima – hoće li imenovati suradnike, govoriti u budućim planovima al-Qaide i slično?

Steven Emerson: Nikad ne možete prognozirati hoće li netko surađivati s istragom ili ne – pogotovo kada postoji snažan psihološki pritisak od strane istražitelja. Općenito gledano, do sada uhvaćeni članovi al-Qaide bili su voljni surađivati s istragom, htjeli su davati informacije. Ja mislim da će Khalid Muhammed s vremenom progovoriti te da ćemo od njega čuti stvari koje inače nikad ne bi mogli doznati, pogotovo o unutrašnjoj organizaciji al-Qaide.

XS
SM
MD
LG