Linkovi

Mesić: Iračka kriza neće pokvariti turističku sezonu (5/3/03) - 2003-03-05


Predsjednik Stjepan Mesić mišljenja je kako iračka kriza neće utjecati na ovogodišnji uspjeh hrvatskog turizma. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić to je izjavio u Splitu, nakon što je otvorio manifestaciju GAST 2003., 8. međunardni sajam prehrane, pića i ugostiteljske opreme.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućim posljedicama iračke krize za hrvatski turizam Predsjednik Mesić je rekao: “Hrvatska je u antiterorističkoj koaliciji i Hrvatska u tom smislu sa svojim saveznicima mora surađivati ako dođe i do ratne opcije, ali uzmite da mi nismo na putevima koji će biti direktno angažirani u taj rat do kojeg može doći, a to onda znači dan svi oni koji su planirali destinacije izvan Europe i svi oni koji su putovali izvan Europe oni će potražiti godišnji odmor kao destinaciju u Europi."

Po prvi put na GAST-u je održan i gospodarski forum, u radu kojeg je uz nazočnost vodećih dalmatinskih poduzetnika u raspravi o gospodarskim razvojnim pravcima ove regije sudjelovao i predsjednik Mesić. On je istaknuo kako se Dalmacija u kratkom vremenu mora pripremiti za "povezanost auto-cestom sa ostatkom Europe. To će biti jednostavno jedan izazov na koji se treba odgovoriti. Sve zemlje kroz koje je prošao auto-put vrlo brzo su aktivirale svoje ekonomske potencijale i svoje ljudske potencijale i brzo su izašle iz nerazvijenosti”.

Predsjednik Mesić u svom govoru založio se za stvaranje prepoznatljivog domaćeg proizvoda u turističkoj ponudi, istaknuo je važnost izvozne orijentacije hrvatskog gospodarstva te omogućavanje bržeg dolaska stranog kapitala u Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG