Linkovi

Kontroverza oko projekta obnove Dioklecijanove palače (4/3/03) - 2003-03-05


Prema projektu Službe za staru gradsku jezgru Splita, između 15 lokaliteta koji bi trebali biti obnovljeni u samome centru grada, u sjeveroistočnom dijelu Dioklecijanove palače u planu je izgradnja 18 stanova. Autori projekta usvojenu odluku Gradskog vijeća nazivaju tek inicijalnim materijalom, a više od 800 potpisnika peticije iz cijelog svijeta protivi se mogućoj komercijalnoj eksploataciji palače.

Projektom koji je podijelio javnost, a još nije definirao model financiranja , od novca građevinskih poduzetnika dobivenog preko natječaja za izgradnju 18 stanova obnovili bi se zapušteni djelovi palače te uvjeti stanovanja. Joško Belamarić pročelnik je Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu. Napominje da su temeljne ideje projekta između ostalog obnoviti zapuštene prostore u vlasništvu grada te zaustaviti iseljavanje i spriječiti najezdu poslovnih prostora.

“Ono zbog čega izražavam žaljenje je što ovaj cijeli projekt prije usvajanja nije predstavljen javnosti jer bi na taj način dobili prave reflekse o njegovim odrednicama.”

Joško Belamarić kaže za Glas Amerike kako je važna rehabilitacija stanovanja u palači. Tvrdi da se cijeli projekt neće moći realizirati bez kredita Svjetske banke. Ističe da je hrvatska stručna javnost pozitivno prihvatila ideju o obnovi stare jezgre te ideju o izgradnji stanova, a da su međunarodne institucije već godinama upoznate o projektu obnove u palači kao i predstavnci UNESCO-a. Stanovi koji bi se izgradili na mjestu srušenih kuća iz 1966. godine na jugoistočnom kvadrantu palače , po Jošku Belamariću, uz uvažavanje arhitektonskog pejzaža i prethodnih međunarodnih natječaja , ipak će izraziti duh sadašnjeg vremena.

O mogućim građevinskim špekulacijama i preusmjeravanju stambenih namjena u turističko-ugostiteljske , Joško Belamarić voditelj konzervatorske službe u Splitu :

“Ne radi se o nikakvoj tajkunizaciji palače, radi se o jednom skromnom pokušaju da se pokreće proces obnove u kojemu će sudjelovati sve relevantne profesije gdje će se projekt sagledati interdisciplinarno. Kroz radne timove, kroz fokus grupe, work-shopowe i natječaje mislim da zaista imamo sve kontrolne mehanizme da to stvarno tako i bude."

Sandi Vidulić nezavisni je kritičar i pozitivnu stranu projekta vidi u obnovi zapuštenih dijelova kulturne baštine. Ističe i drugo razmišljanje :

“Mislim da je problem projekta da se vrlo podilazi težnjama investitora za oplodnjom kapitala što ne bi bio problem da ovdje nije riječ o svjetskoj baštini najviše kategorije. Smatram da je je projekt metodološki loše postavljen. Naime u njemu se ne spominju arhitektonsko-urbanistički natječaji, ne spominju se javne rasprave nego samo fokus grupe , ne spominje se aktivno sudjelovanje stručnjaka UNESCO-a, a palača je pod zaštitom UNESCO-a i ne spominje se aktivno djelovanje kulturnog Vijeća ministarstva kulture Republike Hrvatske.

XS
SM
MD
LG