Linkovi

Bush: U odnosu na Sjevernu Koreju, vojna sila je posljednja opcija (4/3/03) - 2003-03-04


Predsjednik George Bush je po prvi puta spomenuo mogućnost korištenja vojne sile protiv Sjeverne Koreje, ukoliko ne uspiju diplomatski napori na obustavi sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, predsjednik je kazao da bi vojna sila bila posljednja opcija u odnosima sa Sjevernom Korejom, te je izrazio uvjerenje da će se aktualna kriza riješiti diplomatskim putem.

Inače, danas su počele zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe, a trajat će do 2. travnja. Sjeverna Koreja traži njihovo obustavljanje.

******

Sjedinjene će Države službeno prosvjedovati protiv presretanja američkog špijunskog zrakoplova od strane četiri sjevernokorejska borbena zrakoplova u blizini Korejskog poluotoka.

Sjedinjene Države se trenutno konzultiraju sa saveznicima o tome kako prosvjedovati protiv tog – kako je ocijenio Pentagon – čina agresije.

Dužnosnici Pentagona priopćili su da se incident dogodio u nedjelju ujutro nad međunarodnim vodama u Japanskom moru. Prema priopćenju, četiri sjevernokorejska Miga pratila su američki zrakoplov oko 20 minuta.

XS
SM
MD
LG