Linkovi

Fleischer: U slučaju rata Saddam će biti uklonjen s vlasti (4/3/03) - 2003-03-04


Administracija predsjednika Busha priopćila je da će irački predsjednik Saddam Hussein biti uklonjen s vlasti ukoliko Sjedinjene Države pokrenu rat s ciljem razoružavanja Iraka. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je izjavio da ne postoji prostor za opciju prema kojoj bi - u slučaju rata – Saddam Hussein ostao na vlasti. Što se tiče najnovijih poteza kojima Bagdad pokušava pokazati da surađuje s inspektorima za naoružanje, gospodin je Fleischer rekao da se radi o novim “obmanama”.

U međuvremenu, dužnosnici Ujedinjenih naroda navode da će iračke vlasti uskoro predočiti novi izvještaj o zalihama antraxa i smrtonosnog bojnog otrova V-X, za koji je Bagdad tvrdio da je uništen prije jednog desetljeća. Irak je jučer uništio još šest zabranjenih projektila tipa al-Samoud 2.

Francuski predsjednik Jacques Chirac ponovo je naglasio svoje protivljenje bilo kojoj novoj rezoluciji Ujedinjenih Naroda koja bi dopustila uporabu sile u razoružavanju Iraka. U govoru koji je održao u Alžiru, gospodin je Chirac rekao da Pariz vjeruje kako su inspekcije Ujedinjenih naroda i dalje najbolji način uklanjanja iračkog oružja za masovno uništavanje. On je dodao da inspektori postižu pozitivne rezultate, ali je također naglasio potrebu veće i aktivnije suradnje Bagdada s inspektorima. Francuski predsjednik je rekao da bi američki napad na Irak doveo do – prema njegovim riječima – “razornih posljedica u području koje je već toliko rastrgano i krhko.”

Boucher: Bez Turskog uključivanja u rat izostat će i veći dio planirane pomoći

Reagirajući na odbijanje turskog parlamenta da podrži razmeštanje američkih postrojbi u Turskoj - administracija predsjednika Busha je priopćila da Ankara ne može očekivati da će dobiti veći dio američke ekonomske pomoći. Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher je izjavio da je glavnina pomoći od nekoliko desetaka milijardi dolara bila zamišljena kao pomoć Turskoj da se pripremi za eventualni rat protiv Iraka. Bez Turskog uključivanja u rat – rekao je – izostat će i veći dio planirane pomoći. Gospodin je Boucher, međutim, dodao da će jako prijateljstvo i strateško partnerstvo između Washingtona i Ankare biti nastavljeno.

Nosač zrakoplova Nimitz isplovio je iz San Diega na putu ka Perzijskom zaljevu, u čijim će se vodama nalaziti za slučaj napada na Irak. Na nukrearnom se nosaču nalazi 8500 mornara, a smješteno je 70 zrakoplova, od kojih 50 lovaca-bombardera. U pratnji Nimica se nalazi još pet brodova ratne mornarioce Sjedinjenih Država. U Perzijskom zaljevu se već nalaze tri nosača zrakoplova, a na putu ka tom području se – uz Nimitz – nalaze još dva nosača. U Sredozemnom se moru nalaze još dvije skupine ratnih brodova predvođene nosačima zrakoplova, na udaljenosti od Iraka koja je u dometu zrakoplova na nosačima.

Američki bombarderi tipa B-52 počeli su jučer pristizati u Britaniju, u okviru priprema za eventualni napad na Irak. Britanski dužnosnici nisu izvjestili o trajanju boravka bombardera u zrakoplovnoj bazi Fairford.

XS
SM
MD
LG