Linkovi

WP:  Odluka o ratu mogla bi biti donešena krajem sljedećeg tjedna (4/3/03) - 2003-03-04


Današnji američki tisak najveći prostor odvaja pripremama za eventualni – a neki napominju i neizbježni – sukob s Irakom.

Washington Post tvrdi da su se Sjedinjene Države i Britanija suglasile da neće biti smisla nastavljati debatu o Iraku u Vijeću sigurnosti, ukoliko rezultati ne budu postignuti sljedećeg tjedna. Washington i London vjerojatno neće inzistirati na glasovanju o novoj rezoluciji koja bi odobrila pokretanje rata, izuzev u slučaju da dobiju uvjeravanja da će dobiti podršku devet članica vijeća, nužnih za izglasavanje rezolucije – piše washingtonski list.

Pentagon je u međuvremenu priopćio da je u području Perzijskog zaljeva razmješteno, ili će vrlo brzo pristići, 235 tisuća američkih vojnika, što znači da je od ukupno 10 aktivnih divizija američkih kopnenih snaga, za borbe spremno čak pet divizija – bilježi Washington Post . List predviđa da će odluka o ratu biti donesena krajem sljedećeg tjedna, ali bi moglo proći još nekoliko tjedana prije otpočinjanja vojnih operacija.

New York Times navodi da je vlada upozorila na do sada najotvoreniji način da bi rat s Irakom mogao donijeti nove terorističke napade unutar Sjedinjenih Država. Ministar za domovinsku sigurnost Tom Ridge potvrdio je da bi u slučaju rata opasnost od terorizma bila veća, ali je naglasio da je rat protiv Iraka sastavni dio rata protiv terorizma –piše newyorški list, dodajući da je za potrebe novo-formiranog ministarstva domovinske sigurnosti izdvojeno najmanje 30 milijardi dolara.

Današnji Los Angeles Times izvješćuje da Pentagon planira stvaranje vlastite špijunske mreže koja će po svijetu prikupljati obavještajne podatke o terorističkim organizacijama i drugim vojnim ciljevima. Time se stvara obavještajna služba paralelna Središnjoj obavještajnoj službi, iako je taj domen do sada pokrivala samo CIA – piše najveći californijski dnevnik, pozivajući se na neimenovane izvore u Pentagonu.

XS
SM
MD
LG