Linkovi

Ansar al-Islam (4/3/03) - 2003-03-04


27. veljače, kod vojnog kontrolnog punkta kod mjesta Halabje, na sjeveru Iraka, jedan je bombaš samoubojica, ubio sebe, dvojicu vojnika Patriotske Unije Kurdistana – PUK-a – te jednog kurdskog civila. Bombaš je, navodno, bio pripadnik terorističke grupe Ansar al-Islam. Ansar al-Islam je kurdska islamska ekstremistička skupina osnovana 2001. godine. Cilj joj je uspostava režima po uzoru na talibansku vlast u kurdskom autonomnom području na sjeveru Iraka. Ovo područje je poznato po tome što u njemu utočište nalaze članovi al-Qaide iz Afganistana, Jordana, Maroka, kao i Palestinci. U njemu je proglašen i takozvani “sveti rat” prema Kurdima koji odbace takvu ekstremističku ideologiju. Teroristi Ansar al-Islama ubili su mnoge članove PUK-a, a pokušali su izvršiti atentat i na čelnika Patriotske Unije Kurdistana Barhama Saliha. Oskrnavili su Sufijske hramove, spalili su škole za djevojke i ubijali kurdske žene koje su odbile da se povinuju njihovom fundamentalističkom načinu odijevanja. U područjima pod kontrolom Ansar al-Islama, zabranjeno je slušanje muzike, posjedovanje slika kao i saloni ljepote.

Čelnik Ansar al-Islama Mullah Krekar, nedavno je nazvao Osamu bin Ladena “ draguljem Islamske krune.” Članovi terorističke grupe Ansar al-Islam su trenirani u al-Qaidinim logorima u Afganistanu, te su primili logističku podršku od strane al-Qaide. Poznati su po uskoj povezanosti s jednim od vrhovnih terorista al-Qaide Abu Musabom al-Zarqawijem, najbližim suradnikom Osame bin Ladena, koji je ujedno i stručnjak po pitanju raznih otrova i kemijskog naoružanja. Njegova mreža je uspostavila kamp za obuku korištenja otrova i kemijskog oružja na teritoriju koji je pod kontrolom Ansar al-Islama. Nakon zbacivanja talibanskog režima s vlasti u Afganistanu, teroristi al-Qaide su našli sigurno utočište u području pod kontrolom Ansar al-Islama. Američki državni tajnik Colin Powell naglasio je ovu činjenicu pri obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 5. veljače. Dvojica pripadnika Ansar al-Islama nedavno uhićena od strane Patriotske Unije Kurdistana, rekli su zapadnim novinama da se dvojica bivših članova iračke obavještajne službe nalaze u prvim redovima Ansar al-Islama.

Kurdi sjevernog Iraka propatili su previše od terorizma i diktature Saddama Husseina. Na kraju svega, oni ne bi trebali biti izloženi terorizmu i represiji jednog ogranka al-Qaide koji usko surađuje s iračkim diktatorom.

XS
SM
MD
LG