Linkovi

Do željenog spola bebe - 'sortiranjem' sperme (5/3/03) - 2003-03-04


Parovi koji žele sami odabrati spol svojeg djeteta, odnedavno to mogu – uz pomoć nove tehnologije.

Američka kompanija MicroSort razvila je tehniku sortiranja sperme u dvije skupine – spermu sa “ženskim” kromosomom X i spermu s “muškim” kromosomom Y. Sperma se sortira centrifugiranjem u posebnom stroju. Sortiranje se provodi prema veličini - kromosom X je, naime, veći od kromosoma Y. Nakon sortiranja, dobiveni uzorci sperme testiraju se, a zatim se koriste za umjetnu oplodnju.

Uprava kompanije tvrdi da su do sada postignuti impresivni rezultati – 91 posto žena koje su željele žensku djecu, rodile su djevojčice, a 75 posto žena koje su željele mušku djecu, rodile su dječake.

MicroSort je priopćio da se izbor spola nudi parovima koji brinu da bi im djeca mogla oboljeti od nasljednih bolesti, kao što je hemofilija, te onima koji već imaju jedno dijete, pa žele uspostaviti ravnotežu spolova među djecom.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju na visoke troškove umjetne oplodnje s prethodnim izborom spola djeteta. Takva procedura košta, naime, 10 tisuća dolara po ciklusu, a izgledi da će žena u jednom ciklusu ostati trudna ne prelaze 20 posto.

XS
SM
MD
LG