Linkovi

Irak pristao pružiti nove podatke o zalihama bedrenice (3/3/03) - 2003-03-03


Irak je pristao dati inspektorima za oružje nove podatke o zalihama antraksa i smrtonosnog bojevog otrova V-X za koje Bagdad tvrdi da ih je uništio prije više od deset godina, izjavio je glasnogovornik Ujedinjenih naroda. Predstavnici Ujedinjenih naroda i iračke vlade jučer su razgovarali o zalihama kemijskih i bioloških agensa za koje se ne zna gdje su nestale. U međuvremenu, Irak je nastavio s uništavanjem zabranjenih raketa Al-Samoud 2.

***

Turski premijer Abdulah Gul izjavio je da dobri odnosi Ankare i Washingtona neće biti uništeni time što je parlament odbio podržati razmještanje američkih postrojbi u Turskoj za mogući napad na Irak. Neki dužnosnici u Ankari očekuju da će vlada još jednom pokušati dobiti podršku parlamenta za dolazak 62 tisuće američkih vojnika u tu zemlju. U zamjenu za razmještanje vojnika Sjedinjene Države su ponudile Turskoj milijarde dolara pomoći i zajmova. Nesigurnost oko sljedećih poteza turskog parlamenta po ovom pitanju dovela je do velikog pada vrijednosti dionica na burzi u Istanbulu.

***

Francuski predsjednik Jacques Chirac pozvao je Irak da intenzivira suradnju s inspektorima Ujedinjenih naroda za oružje. U govoru održanom u alžirskom parlamentu, gospodin Chirac je rekao da Irak treba ponuditi povećanu i aktivniju suradnju s inspektorima svjetske organizacije. Francuski je predsjednik rekao da međunarodna zajednica treba zadržati snažan pritisak na Bagdad u pokušaju da se razoružanje Iraka obavi mirnim putem. Gospodin Chirac je ponovio francusko protivljenje vojnoj akciji protiv Iraka kazavši da bi takav sukob donio katastrofalne posljedice u regiji.

***

Posebni papin izaslanik, kardinal Pio Laghi, nalazi se na putu za Washington kako bi zatražio od predsjednika Busha da odustane od rata s Irakom. Prije polaska iz Rima kardinal je rekao da neki ljudi vjeruju kako je rat već počeo, ali ne i papa. Vatikan ustraje u stajalištu da rat treba biti izbjegnut. Kardinal Laghi je obnašao dužnost veleposlanika Svete stolice u Washingtonu te je osobni prijatelj obitelji Bush.

***

Ministri zemalja Perzijskog zaljeva nisu podržali prijedlog Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su pozvali Saddama Husseina na dobrovoljan odlazak s vlasti, ali su se suglasili da tu ideju treba dodatno razmotriti. Na sastanku šest zemalja Vijeća za suradnju u području Perzijskog zaljeva, katarski ministar vanjskih poslova je ocijenio da se radi o važnoj inicijativi. Međutim, prema njegovim riječima, poziv na dobrovoljni silazak s vlasti Saddama Husseina trebale bi razmotriti sve 22 zemlje Arapske lige.

XS
SM
MD
LG