Linkovi

Više od 65 posto proračuna FBI-a namijenjeno anti-terorizmu (3/3/03) - 2003-03-03


U današnjem američkom tisku najveću su pozornost dobili uhićenje jednog od čelnika al-Qaide i pripreme za eventualni rat s Irakom. Uhićenjem Khalida Sheika Mohammeda u Pakistanu uklanja se jedan od ključnih ljudi u zapovjednoj strukturi bin Ladenove terorističke mreže – ocjenjuje Christian Science Monitor. Radi se o čovjeku koji je bio u pozadini svih većih operacija njegove organizacije – od prvog napada na Svjetski trgovinski centar prije deset godina pa do napada na New York i Washington 2001.godine, piše bostonski list.

Kao šef za planiranje al-Qaidinih operacija, Sheik Mohammed zna svakog od regionalnih čelnika organizacije čija mreža se raširila preko najmanje 98 zemalja. Njegovim se uhićenjem prekida planiranje, pripremanje i izvršenje mnogih terorističkih akcija, a moglo bi natjerati mnoge bin Ladenove aktiviste da potraže druga skloništa i time postanu lakši plijen za uhićenje – piše Christian Science Monitor.

Washington Post piše o preraspodjeli poslova u FBI-u, te značajnom preorijeniranju na anti-terorističku aktivnost. Od ukupno 11,500 agenata, sada ih je čak 2,500 angažirano u protiv-terorističkoj djelatnosti – od praćenja aktivnosti osumnjičenika, do provjere njihove prošlosti i prisluškivanja. Prije 11.rujna 2001.godine oko 40 posto proračuna FBI-a odvajano je za anti-terorističku djelatnost, a sada je taj udio povećan na 65 do 75 posto.

Los Angeles Times pokušava objasniti razloge zbog kojih je turski parlament odbacio američki zahtjev o razmještanju 62 tisuće vojnika i 255 zrakoplova na turskom teritoriju. Jedan od ozbiljnijih razloga je i “američka neuviđavnost” – piše list, navodeći kako je prošlog mjeseca dopredsjednik Dick Cheney tražio od turskog premijera da hitno, u roku od nekoliko dana, u parlamentu organizira glasanje o američkom razmještanju. Premijer Abdullah Gul je to odbio, s obzirom na predstojeći vjerski praznik – Bajram, piše vodeći californijski list, navodeći turske prigovore na račun “američkih ultimatuma i rokova.”

XS
SM
MD
LG