Linkovi

Bahrein, Kuvajt i Saudijska Arabija podržavaju Saddamovo izgnanstvo  (3/3/03) - 2003-03-03


Irak je upozorio na mogućnost da obustavi uništavanje zabranjenih projektila ukoliko Bagdad zaključi da su Sjedinjene Države odlučile napasti Irak bez dopuštenja Ujedinjenih Naroda. Savjetnik iračkog predsjednika Saddama Husseina – general Amer al-Saadi – izjavio je da bi u slučaju jednostranog američkog napada prestala obaveza Iraka da poštuje zahtjeve Ujedinjenih Naroda. Irački je general priopćio da je od subote – pod nadzorom Ujedinjenih Naroda - uništeno deset projektila. General al-Saadi je također izvjestio da je pronađena veća količina antraxa, za koji se prethodno – navodno - nije znalo gdje se nalazi.

Bahrein, Kuvajt i Saudijska Arabija pozitivno su ocijenili prijedlog Ujedinjenih Arapskih Emirata da irački predsjednik Saddam Hussein odstupi s vlasti kako bi se izbjegao rat koji bi povele Sjedinjene Države s ciljem razoružanja Iraka. Bahreinski vladar – Sheik Hamad bin Isa al Khalifa – izjavio je da je prijedlog o Saddamovom povlačenju jedini način da se zaštiti irački narod i cijelo područje od ratne opasnosti. Kuvajtska vlada i saudijski dužnosnici također su pozdravili prijedlog.

Turski premijer Abdullah Gul ocijenio je da tursko-američko prijateljstvo neće biti uništeno time što je parlament u Ankari odbio podržati razmještanje američkih postrojbi u bazama na jugu Turske. Prilikom glasovanja u subotu, s tri glasa razlike je odbijen prijedlog o razmještanju. Još uvijek nije jasno hoće li parlament u Ankari ponoviti glasovanje. Visoki dužnosnici kažu da će turska vlada sačekati izjašnjavanje Vijeća sigurnosti o eventualnoj uporabi sile, te će nakon toga odlučiti o ponovnom obraćanju parlamentu sa zahtjevom da dopusti razmještanje američkih postrojbi.

Papa Ivan Pavao Drugi zatražio je da se ispitaju sve mogućnosti koje bi mogle dovesti do miroljubivog rješenja iračke krize. On je izrazio protivljenje preventivnom napadu na Irak, te se založio za rješavanje problema dijalogom. Obraćajući se vjernicima okupljenima na Trgu Svetog Petra, sveti otac je jučer pozvao da se uloži dodatni napor na razoružavanju Iraka, bez pribjegavanja vojnoj intervenciji. Papa je rekao da rat uvijek donosi “patnju i užasne posljedice” i to za svima, te je zatražio da se rat izbjegne po svaku cijenu. U okviru nastojanja da se izbjegne rat protiv Iraka, sveti otac šalje posebnog izaslanika u Washington, na sastanak s predsjednikom Bushom. Papinu poruku američkom će predsjedniku uručiti kardinal Pio Laghi – inače, umirovljeni vatikanski diplomat i osobni prijatelj obitelji Bush.

Najmanje 100 tisuća ljudi okupilo se u Karačiju, prosvjedujući protiv mogućeg rata protiv Iraka. Demostranti okupljeni u pakistanskom lučkom gradu izvikivali su anti-ratne parole poput – “ne prolijevati krv zbog nafte” i “svijet je rekao ne ratu”. Pakistan je jedna od 15 članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a vlada u Islamabadu kaže da još nije odlučila hoće li podržati najnoviju američko-britansko-španjolsku rezoluciju koja bi dopustila vojnu intervenciju protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG