Linkovi

'Crna kartica' American Expressa (4/3/03) - 2003-03-03


Bogatstvo ima svoje nedvojbene prednosti - omogućuje onima koji su njime obdareni da se ne moraju previše brinuti oko svakidašnjih detalja života. Dapače, pomaže im da pronađu druge koji će o tome brinuti. Ti drugi mogu biti i specijalizirani biznisi, koji postoje samo za to da bi organizirali život bogatih. Jedan od takvih specijaliziranih servisa nudi i kompanija American Express.

Kao i većina ostalih servisa American Expressa i ovaj je vezan uz odgovarajuću karticu. Ona se, međutim, ne oglašava na web sajtu kompanije, niti se zainteresirani za nju mogu na bilo koji način prijaviti - kartica Centurion - poznatija po nazivu "Crna kartica" - izdaje se samo onima koje kompanija American Express odabere između svoje klijentele vlasnika platinastih kartica.

Crna kartica dostupna je samo onima koji godišnje na njoj troše više od 150 tisuća dolara, a, uz to su za taj statusni simbol spremni platiti članarinu u visini od tisuću dolara godišnje. E, sad, što se ustvari nudi kao usluge kartice Centurion?

Radi se prvenstveno o nizu usluga koje dobro dođu onima koji mnogo putuju, bilo poslovno ili privatno. Tu su automatska poboljšanja usluga u svim većim zrakoplovnim kompanijama, uključujući i letove na Concordu. Ista automatska poboljšanja usluga vrijede i za većinu hotela u svijetu, kao i za najam automobila, zrakoplova, helikoptera, pa i jahti. Tu su i automatska učlanjenja u elitne klubove, recimo Inter-continentalov program Six Continents, Hiltonov Gold Vip Honors program, ili Hyattov Diamant Passport program.

Osim ovakvih, automatskih usluga, tu su i individualizirani servisi koji otprilike odgovaraju onome što pruža dobra sekretarica - ugovaranja i rezervacije diljem svijeta, nabava ulaznica za operu, koncerte i sportska natjecanja, te planiranje poslovnih i rekreativnih itinerera.

Recimo, privatni "Jeeves" u American Expressu zahtjevnom će klijentu, dok se on još nalazi u Los Angelesu, uspjeti rezervirati večeru za slijedeću večer u najelitnijem restoranu Bangkoka, osigurati najam vile u St. Tropezu za tjedan iza toga, privatne satove s trenerom aerobika na sva tri mjesta, kao i skrb o psiću i mački za vrijeme dok njihov vlasnik putuje. Treba li dodati da su sve te usluge na dohvat običnog poziva mobitelom - doduše onog koji radi svugdje u svijetu - koji se vlasnicima Centurion kartice, naravno, daje besplatno. A, za slučaj da im niti to nije dovoljno, pruža im se prilika za besplatne usluge stilista u otmjenoj robnoj kući Neiman Marcus ili privatno vrijeme za kupovanje u trgovini Saks Fifth Avenue.

XS
SM
MD
LG