Linkovi

NYT: Vrtoglavi rast cijena nafte - vjesnik nove recesije?  (2/3/03) - 2003-03-02


“Vrtoglavi rast cijena nafte mogao bi biti vjesnik nove recesije” – piše jutros New York Times. Zbog štrajka u Venecueli i strahovanja od rata u Iraku, cijena nafte dostigla je ovaj tjedan gotovo 40 dolara po barelu, što je 69 posto više nego prije godinu dana. To bi – piše New York Times–moglo ukazivati da smo na pragu nove recesije. Naime, od drugog svjetskog rata, svaki puta kada su cijene nafte porasle za više od 60 posto, američko gospodarstvo našlo se u recesiji. Stručnjaci ukazuju da su 1991. Cijene nafte znatno pale čim je počeo rat u Perzijskom zaljevu, no s obzirom da su ove godine inventari znatno iscrpljeniji, strahuje se da bi cijene nafte, nakon početka rata protiv Iraka padale znatno sporije –piše New York Times.

Los Angeles Times javlja da muslimanski ekstremisti intenziviraju napore na regrutiranju budućih terorista u Europi. Obavještajni stručnjaci upozoravaju da bi rat u Iraku mogao pretvoriti mnoge umjerene muslimane u ekstremiste, a al-Qaida na tome već radi. Ekstremisti su – piše losanđeleski dnevnik – već prodrli u europske džamije, gdje traže nove regrute među mladim nezadovoljnicima. Al-Qaida je premjestila svoje logore za obuku terorista iz svojih afganistanskih uporišta bliže Europi – u Čečeniju i gruzijski prijevoj Pankisi, a njeni regruteri – često veterani ratova u Afganistanu, Bosni i Čečeniji - danas organiziraju obuku za teroriste i u šumama Alpi i Ardena.

I za kraj izdvajamo članak iz Washington Posta o problematičnim odlukama NASA-e, koje su prethodile tragediji raketoplana Columbije. Nedavno objavljene elektronske poruke koje su izmjenjivali inžinjeri i kontrola letenja pokazuju - piše Post – da je NASA u velikoj mjeri zatvorila oči pred najgorim mogućim scenarijom za Columbiju, čije je lijevo krilo oštećeno pri uzlijetanju. NASA je prihvatila pretjerano optimističnu procjenu štete od Boeinga, koji bi za neuspješnu misiju Columbije morao platiti novčanu kaznu. Zatim su dužnosnici NASA-e povukli zahtjev da od Pentagona dobiju vojne snimke oštećenja na krilu Columbije, a upozorenja nekoliko inžinjera o opasnostima slijetanja oštećenog raketoplana nikada nisu došla do visokih dužnosnika NASA-e – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG