Linkovi

Khalid Shaikh Mohammed - jedan od glavnih pobočnika Osame bin Ladena (2/3/03) - 2003-03-02


Khalid Shaikh Mohammed, koji je uhvaćen jučer u Pakistanu, ostavio je, kako se vjeruje, svoje otiske na većem broju velikih al-Qaidinih terorističkih napada u proteklih desetak godina.

Mohammed je rođak Ramzija Yousefa, koji se nalazi u američkom zatvoru zbog planiranja prvog bombaškog napada na Svjetski trgovinski centar 1993. 1995, Mohammed i njegov nećak su, kako se vjeruje, na Filipinima planirali bombaške napade na putničke zrakoplove na letovima između jugoistočne Azije i Sjedinjenih Država. Iako taj plan nije uspio, utjecaj Khalida Shaikha Mohammada u al-Qaidi nastavio je rasti i uskoro je postao jedan od glavnih pobočnika Osame bin Ladena. Američki dužnosnici kažu da je bio uključen i u planiranje bombaških napada na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998, kao i na američki razarač Cole u Jemenu 2000.

Na važnu ulogu Mohammeda kao idejnog začetnika u napadima na New York i Washington ukazao je Abu Zubaydah, također operativac al-Qaide koji se nalazi u rukama američkih vlasti. Prema riječima američkih dužnosnika, nakon tih napada, Mohammed je sudjelovao u planiranju novih al-Qaidinih napada, uključujući i prošlogodišnji bombaški napad na sinagogu u Tunisu i planove o novim napadima u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG