Linkovi

Ivan Kolar: I dalje skepsa prema genetski modificiranoj hrani (2/3/03) - 2003-03-02


Izaslanstvo saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo predvođeno potpredsjednikom Ivanom Kolarom iz Hrvatske seljačke stranke zaključilo je višednevni studijski posjet Sjedinjenim Državama koji je organiziralo američko Državno tajništvo. Svrha posjeta je bila upoznati se pobliže s procesom proizvodnje hrane korištenjem biotehnologije.

Došli smo u posjet Sjedinjenim Državama s uvjerenjem da gentski modificirana hrana nema znanstvenu verifikaciju koja bi pokazala da je sigurna, kaže gospodin Kolar. Tijekom boravka u Sjedinjenim Državama saborsko izaslanstvo posjetilo je niz vladinih agencija u Washingtonu, zatim američke farmere u Illinoisu, a u Sacramentu, u Californiji, sastali u se s tamošnjim vlastima i posjetili biotehnološki laboratorij Sveučilišta Californije, jedan od najvećih u Sjedinjenim Državama. Gospodina Kolara smo pitali kakve su bile poruke američkih domaćina?

"Ovo nas je studijsko putovanje uvjerilo da i američki potrošači sa skepsom prate razvoj biotehnologije. Za nas je važno to da je Amerika išla toliko daleko da su nas na fakultetu u Davisu informirali da su njihova saznanja da se radi o sigurnoj hrani koja se bitno ne razlikuje od one dobivene klasičnim putem. Dakle, sva njihova istraživanja pokazuju da nema razlike u sastavu te hrane. No sam potrošač je i dalje rezerviran prema takvoj hrani i vjeruje da dok god ima konvencionalne hrane bolje je da konzumira takvu hranu nego biotehnološku."

Saborsko izaslanstvo upoznalo se, među ostalim, s pravnom regulativom proizvodnje genetski modificirane hrane koja je, ocjenjuje gospodin Kolar, prilično labava. Potpredsjednik saborskog Odbira za poljoprivredu i šumarstvo, kao i velik broj građana Hrvatske, nepovjerljiv je prema genetski modificiranoj hrani, a sve što je vidio tijekom studijskog putovanja po Americi nije ga navelo da promjeni mišljenje. Međutim, gospodin Kolar dodaje da će Hrvatska zakonski urediti prodaju genetski modificirane hrane, ali napominje da će takva hrana biti posebno označena.

"Osnovno je da mi ne mislimo proizvoditi biotehnološku hranu i mislim da smo dosta čvrsti u tom uvjerenju."

Gospodin Kolar vjeruje da se odnos prema genetski modificiranoj hrani mijenja u Sjedinjenim Državama. Kako kaže, američki građani s kojima je imao prilike razgovarati uvjerili su ga da su proizvođači takve hrane prestali s, kako je rekao, agresivnom propagandom svojih proizvoda.

XS
SM
MD
LG