Linkovi

Novi uvjet za rješavanje iračke krize? (1/3/03) - 2003-03-01


Vodeći američki dnevni listovi i dalje se na naslovnicama bave gorućim vanjskopolitičkim pitanjem – iračkom krizom. “New York Times” bilježi da je administracija sada, uz razoružavanje Iraka, kao uvjet za rješavanje krize, postavila i odlazak Sadama Huseina u egzil. Ispunjavanje tog uvjeta moglo bi biti izvan dohvata Sadama Huseina, ali i Ujedinjenih naroda. Inspektori nemaju mandat za promjenu režima u Bagdadu, a teško je vjerovati da bi Sadam pristao na egzil – piše “Times”.

“Los Angeles Times” analizira rusku prijetnju vetom na novu rezoluciju o Iraku u Vijeću sigurnosti. Američki dužnosnici ne očekuju da će se ta prijetnja realizirati, jer – kako tvrde – Rusima je u interesu da budu u prijateljskim odnosima s novom iračkom vladom, kako bi mogli naplatiti 8 milijardi dolara iračkih dugova. Ruski analitičari ističu da je prekasno za bilo kakav ruski veto, jer je rat vrlo izvjestan, a Moskva – kako kažu – neće ići proitv pobjednika.

Svi vodeći listovi također bilježe vijest da je savezni prizivni sud u San Franciscu potvrdio odluku nižeg suda, prema kojoj je američka Prisega vjernosti zastavi neustavna, jer se u njoj spominje Bog. To je, prema odluci suda, suprotno ustavnom načelu o razdvajanju vjere i države. Sljedeća postaja u ovom postupku mogao bi biti Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG