Linkovi

Ujedinjeni Arapski Emirati pozivaju iračko čelništvo da odstupi s vlasti (1/3/03) - 2003-03-01


Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su iračkog predsjednika Saddama Husseina te cjelokupno iračko čelništvo da odstupi s vlasti - u zamjenu za imunitet od moguće kazne.

Pismo predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata s navedenom porukom za Saddama Husseina dobili su i novinari koji prate jednodnevni sastanak organizacije Arapske lige u Egiptu.

Čelnici arapskih zemalja pokušavaju dogovoriti zajednički stav prema iračkom razoružavanju i prijetnji američkom vojnom akcijom koja bi mogla uslijediti ako se Bagdad odbije razoružati.

******

Irak je priopćio da je započeo s uništavanjem zabranjenih raketa al-Samoud 2 u jednom vojnom objektu izvan Bagdada.

Irački dužnosnici kažu da će danas uništiti četiri rakete kako bi ispoštovali rok koji su im postavili Ujedinjeni narodi. Vjeruje se da Irak raspolaže s najamnje stotinu raketa čiji je domet veći od 150 kilometara što je ograničenje koje je nametnula svjetska organizacija.

Glavni inspektor za iračko oružje, Hans Blix, izjavio je da će uništenje svih raketa Al-Samoud 2 predstavljati – citiramo – vrlo značajan dio stvarnog razoružavanja.

Iračko uništavanje zabranjenih raketa još više je udaljilo stajališta Rusije i Britanije prema iračkoj krizi.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova izjavio je da se radi o pozitivnom razvoju događaja koji pokazuje da irački dužnosnici surađuju u procesu razoružavanja.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw odbacio je iračko uništavanje raketa kazavši da vlada u Bagdadu djeluje u lošoj namjeri te da će nastaviti prikrivati zabranjena oružja.

******

Vatikan će u Washington uputiti papinskog izaslanika, u sklopu diplomatskih napora da se izbjegne rat s Irakom.

S predsjednikom Bushom sastatat će se kardinal Pio Laghi, koji će prenijeti papinu poruku mira.

Kardinal Laghi obnašao je dužnost veleposlanika Svete stolice u Washingtonu od 1984. do 1990. godine.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer nedavno je rekao da papino mišljenje neće imati utjecaj na odluku predsjednika Busha o poduzimanju vojne akcije protiv Iraka.

Vatikan je prošli mjesec u Bagdad uputio kardinala Rogera Etchegaraya, koji se sastao s predsjednikom Saddamom Husseinom

XS
SM
MD
LG