Linkovi

San o Iraku nakon Saddama (1/3/03) - 2003-03-01


Ukoliko Saddam Hussein odbije ispuniti zahtjeve Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Države spremne su povesti koaliciju zemalja koja će razoružati iračkog diktatora. “Prijetnja koju predstavljaju Saddam Hussein i njegovo oružje za masovno uništavanje ne može se ignorirati, niti se može eliminirati samo željama,” rekao je predsjednik George Walker Bush. “Toj se prijetnji treba suprotstaviti.”

Svrgavanje režima Saddama Huseian donijelo bi slobodu iračkom narodu, koji živi u strahu pod vlašću diktatora, koji mu je donio sam rat, bijedu i mučenje. Kraj režima Saddama Husseina pokazao bi, prema riječima predsjednika Busha, “snagu slobode da donese nadu i napredak u živote milijuna ljudi.”

Odlazk režima Saddama Husseina s vlasti predstavljat će jasno upozorenje drugim režimima da se podržavanje terorizma neće tolerirati. Terorističke mreže ostat će bez bogatog zaštitnika koji plaća obuku terorista i nudi nagrade obiteljima bombaša-samoubojica. Bez vanjske podrške terorizmu, Palestinci koji rade na izgradnji demokracije bit će u boljoj poziciji da izabreu nove čelnike, koji će se zalagati za mir. Kako je rekao predsjednik Bush, “Stari obrasci sukoba na Srednjem istoku mogu se razbiti, ukoliko sve strane odustanu od gorčine, mržnje i nasilja, te ukoliko pristupe ozbiljnom radu na ekonomskom razvoju, političkim reformama i pomirenju.”

Kraj režima Saddama Husseina mogao bi pokrenuti proces zaživljavanja demokratske palestinske države. Ukoliko se ukloni prijetnja terorizma, od izraelske bi se vlade očekivalo da podrži uspostavljanje održive palestinske države i da radi što je brže moguće na postizanju konačnog sporazuma s Palestincima. Prema riječima predsjednika Busha, “Dok se napreduje prema miru, treba zaustaviti izgradnju naselja na okupiranim teritorijima. Od arapskih će se zemalja očekivati da ispune svoje obveze u borbi protiv terorizma, da podrže uspostavljanje mirne i demokratske Palestine, te da nedvojbeno pokažu da će živjeti u miru s Izraelom.”

Sjedinjene Države nadaju se da se rat može izbjeći. No, na ovaj ili onaj način, režim Saddama Husseina ostat će bez svojeg oružja za masovno uništavanje. “Sigurnost naše zemlje i nade milijuna ljudi ovise o nama”, rekao je predsjednik Bush. “Kročimo naprijed s pouzdanjem, jer vjerujemo da ljudska sloboda ima moć mijenjati živote i nacije.”

XS
SM
MD
LG