Linkovi

Irak najavio da će uništiti krstareće rakete Al-Samoud 2 (28/2/03) - 2003-02-28


Irak je objavio da će ispuniti nalog Ujedinjenih naroda i uništiti krstareće rakete Al-Samoud 2. Taj proces, priopćila je iračka vlada, mogao bi započeti već sutra.

Inspektori za iračko oružje i irački dužnosnici sastat će se ujutro na razgovorima tijekom kojih će se dogovoriti tehničke pojedinosti.

Inspektori kažu da navedene rakete imaju domet veći od 150 kilometara čime prelaze ograničenje koje su Iraku nametnuli Ujedinjeni narodi.

Iračko obećanje da će uništiti rakete Al-Samoud 2 Bijela kuća je odbacila kao nastavak trikova i zavaravanje. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer još jednom je zatražio potpuno razoružanje Iraka.

Francuska i Njemačka pozdravile su obećanje Bagdada da će uništiti sporne rakete.

Dvije zemlje kažu da diplomatski pritisak na iračku vladu treba biti nastavljen te su pozvale Sjedinjene Države da zaustave svoje pokrete ka prisiljavanju Iraka na razoružavanje.

Rusija se također protivi vojnom rješenju iračke krize. Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov izjavio je da je njegova zemlja spremna uporabiti svoju nazočnost u Vijeću sigurnosti kako bi iskoristila pravo veta i blokirala bilo kakvu akciju koja bi vodila prema ratu.

******

Pentagon je, u međuvremenu, započeo s poticanjem iračkih vojnika na dezertiranje. Koalicijski zrakoplovi izbacili su nad južnim Irakom oko 250 tisuća letaka.

Leci pozivaju vojnike da se vrate svojim obiteljima.

Dužnosnici američkog Ministarstva obrane priopćili su da za sada ne znaju ima li njihova kampanja bilo kakav učinak.

XS
SM
MD
LG