Linkovi

Ujedinjeni Narodi i Irak (28/2/03) - 2003-02-28


Britanija je, 24. veljače ove godine, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnijela rezoluciju kojom se konstatira da Irak nije ispunio obveze postavljene od strane UN-a da uništi svoje oružje za masovno uništavanje. Prijedlog rezolucije kosponzorirale su Sjedinjene Države i Španjolska. Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice izjavila je da bi glasovanje u korist ove rezolucije “ojačalo ulogu Vijeća sigurnosti u medjunarodnoj politici.”

Ujedinjeni narodi bili su utemeljeni dok se Drugi svjetski rat bližio svom kraju, kako bi ispunili jednu važnu misiju. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush: “Zemlje članice koje su utemeljile Ujedinjene narode bile su odlučne da mir u svijetu više nikada ne bude uništen voljom i izopačenošću bilo kojeg pojedinca.” Nakon generacija obmanjivačkih diktatora, prekršenih sporazuma i potraćenih ljudskih života, Ujedinjeni narodi su predani, kako je rekao predsjednik Bush, “očuvanju standarda ljudskog dostojanstva u kojem bi svi sudjelovali, te sigurnosnom sustavu koji bi svi branili.”

Ovim standardima i ovom sigurnosnom sustavu izazov danas upućuje irački režim Saddama Husseina. Irački čelnik je 1990. godine izvršio invaziju Kuvajta. Da je svijet odgovorio pokušajem da udobrovolji iračkom diktatoru, on bi nastavio svoju agresiju. Medjutim, koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama i voljom Ujedinjenih naroda nagnala je Saddama Husseina da se povuče iz Kuvajta.

Jedan od zahtjeva koji postavili Ujedinjeni narodi bio je da Irak uništi zalihe svog kemijskog i bilološkog naoružanja, da uništi sve svoje rakete čiji domet prelazi 150 kilometara, te da okonča program razvoja nuklearnog oružja. Tijekom proteklih 12 godina, Saddam Hussein je to odbijao. Prema odredbama rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 14-41, koja je jednoglasno prihvaćena u studenom prošle godine, Saddamu Husseinu je pružena posljednja prilika da se razoruža. Medjutim, irački diktator nije suradjivao s Ujedinjenim narodima i vrijeme je sada isteklo. Sjedinjene Države, rekao je predsjednik Bush, “idućih će dana suradivati s članicama Vijeća sigurnosti kako bi se Sadamu Huseinu jasno kazalo da će zahtjevi svijeta i Ujedinjenih naroda biti provedeni. Za Ujedinjene narode predsjednik Bush je rekao da “je došlo vrijeme da se odluče ... hoće li biti relevantni ili ne, dok se svijet sučeljava s prijetnjama 21. stoljeća.”

XS
SM
MD
LG