Linkovi

Mjesec povijesti američkih crnaca: izložba 'Ulica U u žarištu' (27/2/03) - 2003-02-27


Između raznih kulturnih i drugih priredbi kojima se tijekom veljače obilježava Mjesec povijesti američkih crnaca, pažnju nam je privukla jedna izložba u Washingtonu, koja se bavi poviješću tradicionalno crnačke gradske četvrti američkog glavnog grada, ulice U.

Jedno od posljednjih slova abecede u Washingtonu je ime ulice koja je više od pola stoljeća bila kulturna Meka crnačkog stanovništva glavnog grada. Često nazivana "washingtonskim Broadwayem", ulica U je veći dio dvadesetog stoljeća tijekom dana bila poslovno i trgovačko središte crnačke zajednice. Noću, ona je postajala središte bogatog kulturnog i sportskog života - od klubova u kojima se svirao jazz i odakle se u svjetsku slavu vinuo Duke Ellington, pa do zabava, izbora ljepotica i drugih svečanosti koje su pratile utakmice lokalnog nogometnog kluba, Capital Classic.

No, svoju je vitalnost ulica U dugovala jednoj neslavnoj povijesnoj činjenici - segregaciji koja je držala bjelačku i crnačku zajednicu odvojenima. S ukidanjem segregacije, 1954. godine, počeo je i pad ulice U. Ona se više nije uspijevala takmičiti s mnogo vitalnijim centrom, Donjim Gradom, u kojemu su crnački glazbenici i mali biznisi nalazili mnogo više publike. Rasni nemiri 1968. godine zadali su ulici U gotovo smrtne rane: napuštene zgrade i trgovine, žičane ograde i pusti pločnici nekoliko su desetljeća čekali na povratak stanovnika.

Tek devedesetih godina, otvaranjem postaje podzemne željeznice, U Street-Cardozo i općenitim ekonomskim rastom čitavog grada, ulica U je ponovno oživjela. Danas, ona je ponovno mjesto gdje se klubovi, kafići, male galerije i živopisne trgovine otimaju za klijentelu. Ali, ne onako kao ranije - oživio je samo jedan njezin dio, osam blokova između 7. i 15. ulice

Živopisna povijest ulice U ovih je dana prikazana u izložbi, nazvanoj "Ulica U u žarištu". Uz fotografije raznih suvremenika iz prve dvije trećine dvadesetog stoljeća, tu su i radovi fotoreportera Mauricea Weintrauba, koji je pratio dinamiku života ove četvrti posljednjih nekoliko desetljeća. On je svoje fotografije obogatio i zvučnim zapisima, tako da čitava izložba pruža bogati audiovizuelni doživljaj jedne od najstarijih i poviješću najbogatijih gradskih četvrti Washingtona.

XS
SM
MD
LG