Linkovi

Biljani Plavšić 11 godina zatvora (27/2/03) - 2003-02-27


Biljana Plavšić osuđena je na 11 godina zatvora. Sudsko Vijeće odmjerilo je kaznu uzevši u obzir otežavajuće okolnosti - njezinu čelnu poziciju među bosanskim Srbima tijekom rata i njezinu potporu izvršiteljima zlodjela - ali i olakšavajuće okolnosti - od priznanja odgovornosti i predaje Tribunalu, do doprinosa utvrđivanju istine o sukobima i osobnom doprinosu mirovnom procesu.

Biljana Plavšić osuđena je za ratne zločine na jedanaest godina zatvora, objavilo je presudu sudsko Vijeće haaškog Tribunala za ratne zločine pod predsjedavanjem Richarda Maya. "Niti jedna kazna ne odražava užase i strašne posljedice zločina na tisuće žrtava" - kazao je u završnoj riječi predsjedavajući sudac nakon što je više od pola sata nabrajao i obrazlagao sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

Liderska pozicija, ranjivost žrtava i sustavno zanemarivanje zločina i nekažnjavanje počinitelja glavne su otežavajuće okolnosti. U njih je sudsko Vijeće nadalje ubrojilo stalnu podršku izvršiteljima i pravdanje kampanje nasilja, pozivanje paramilitaraca i JNA iz Srbije, zagovaranje etničke separacije i isticanje prava na "povijesne srpske teritorije".

Optužena je dugo ignorirala zlodjela, navodi u obrazloženju presude sudsko Vijeće. Okrutnost kampanje, brutalnost prema civilima i razmjeri zločina za sudsko su Vijeće također otežavajuće okolnosti.

Sudsko je Vijeće u obzir uzelo olakšavajuće okolnosti - priznanje odgovornosti i dobrovoljnu predaju optužene, želju za nacionalnim pomirenjem, pokajanje i njezinu životnu dob. Od potencijalne kazne doživotnog zatvora - koja je prijetila Biljani Plavšić - suci su odustali najviše zbog "velike težine" činjenice da je optužena prihvatila odgovornosti te njezino ponašanje nakon sukoba.

Suci su honorirali i činjenicu da su se za sniženje kazne založile "osobe visoke međunarodne reputacije" ističući doprinos Daytonskiom mirovnom procesu i borbu za pravnu državu što je zahtijevalo "veliku osobnu hrabrost i rizike" - ustvrdio je u ime sudaca Richard May.

Olakšica u odmjeravanju kazne također je doprinos optužene istini o sukobima na tlu bivše Jugoslavije, što kroz prihvaćanje odgovornosti i žaljenje, što kroz svjedočenje o ulozi glavnih aktera drame u Bosni i Hercegovini, također haaških optuženika.

Biljana Plavšić mirno je, doslovno bez promjene izraza lica, primila kaznu. U dosuđenih jedanaest godina zatvora priznati će joj se 245 dana koja su provedena u kućnom pritvoru ( uglavnom na jednoj tajnoj beogradskoj adresi), od trenutka predaje Tribunalu

XS
SM
MD
LG