Linkovi

Bush: Irački problem dio šireg konteksta mira na Srednjem Istoku (27/2/03) - 2003-02-27


Sigurnost američkog naroda ovisi o iskorjenjivanju izravne i rastuće opasnosti koju predstavlja irački čelnik Saddam Hussein – izjavio je predsjednik George Bush u govoru kojim je rješavanje iračkog problema stavio u širi kontekst uspostavljanja mira na Srednjem Istoku. On je naglasio da će oslobođeni Irak pridonijeti stabilnosti čitavog područja. … Izdvajamo nekoliko dijelova govora koji je predsjednik Bush sinoć održao u washingtonskom Institutu American Enterprise.

“Sastali smo se u ključnom razdoblju povijesti naše nacije i civiliziranog svijeta. Dio te povijesti su napisali drugi, a ostatak ćemo napisati mi” – rekao je američki predsjednik, podsjećajući na terorističke napade na Sjedinjene Države, u rujnu 2001.godine.

Amerika je time postala poprište prvog rata 21. stoljeća, a odgovor na tu opasnost mora biti snažan i odlučan - rekao je gospodin Bush, naglašavajući da “najveću opasnost u ratu protiv terorizma predstavljaju nezakoniti režimi koji raspolažu oružjem za masovno uništavanje”.

“Irački diktator proizvodi i skriva oružje zahvaljujući kojemu bi mogao dominirati Srednjim Istokom, te zlostavljati civilizirani svijet – a to mi nećemo dopustiti”, rekao je američki predsjednik upozoravajući da bi irački čelnik mogao opskrbiti terorističke organizacije oružjem kojim bi teroristi mogli napasti Sjedinjene Države.

Gospodin Bush je naglasio da “sigurnost američkog naroda ovisi o iskorjenjivanju te izravne i rastuće opasnosti”. Oslobođeni Irak mogao bi – prema njegovim riječima – ukazati na moć koju sloboda ima u transformiranju cijelog područja, što bi pobudilo nadu kod milijuna ljudi. … Predsjednik Bush je poslijeratni Irak usporedio sa zemljama koje su oslobođene nakon Drugog svjetskog rata i u kojima nisu ostavljene okupacijske snage, nego – kako je rekao – ustavi i parlamenti.

“Novi režim u Iraku poslužio bi kao dramatični primjer slobode za inspiriranje drugih zemalja u regiji” – rekao je američki predsjednik, ističući da zemlje od Maroka do Bahreina i dalje govore o poduzimanju istinskih koraka ka političkoj reformi. U arapskim se zemljama govori o unutarnjim reformama, većem sudjelovanju u političkom životu, ekonomskoj otvorenosti i slobodnom tržištu – rekao je gospodin Bush.

Uspjeh u Iraku – dodao je predsjednik – mogao bi označiti i novu fazu srednjoistočnog mira, čime bi se pokrenuo postupak uspostavljanja istinski demokratske Palestinske države. … Američki je predsjednik još jednom naglasio da se Sjedinjene Države zalažu za efikasno djelovanje međunarodnih institucija, napominjući da se pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda nalazi rezolucija kojom bi vijeće trebalo – bez izgovora i odlaganja – odgovoriti na irački neposluh. Ukoliko Vijeće sigurnosti ne prihvati tu rezoluciju, Ujedinjeni će narodi biti ozbiljno oslabljeni kao izvor stabilnosti i reda – naglasio je američki predsjednik George Bush.

XS
SM
MD
LG