Linkovi

Hrvatska u EU 2007.? (26/2/03) - 2003-02-27


Objektivno je moguć ulazak Hrvatske u Europsku Uniju 2007. godine, izjavio je na tribini u Bruxellesu šef diplomacije Tonino Picula.

Hrvatska želi od «potencijalnog kandidata» za Europsku Uniju što prije postati «kandidat s potencijalom», kazao je u srijedu na tribini s temom hrvatske svježe kandidature za članstvo u Uniji ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula. Objektivno je moguće da Europska Komisija do ljeta iduće godine dade svoju preporuku za otvaranje pregovora s Hrvatskom i prijedlog uđe u proces u državama – članicama, što bi u krajnjem slučaju značilo da bi pregovori počeli godinu kasnije, a Hrvatska 2006. godine bila spremna za ulazak. Ostatak posla ovisi o Uniji koja odlučuje da li će se u planiranom nastavku proširenja 2007. godine naći i Hrvatska.

Što se članstva u NATO-u tiče, hrvatski šef diplomacije očekuje poziv na idućem NATO-vom summitu. Europa Hrvatskoj može ponuditi sve vrste pomoći i iskustvo sakupljeno tokom procesa proširenja, a Hrvatska je u stanju pomoć u potpunosti apsorbirati. Summit u Solunu bi trebao dati odgovore o jačanju i produbljivanju procesa otvorenom prije dvije i pol godine Zagrebačkim summitom. Hrvatska sa svoje strane Europi daje novo područje stabilnosti i napretka, pozitivan gospodarski i politički utjecaj na regiju, pogotovo ekonomiju, koja može poslužiti kao spojnica s gospodarskim sustavima regije.

U dijalogu sa sudionicima tribine bilo je govora i o zadnjim neslaganjima dviju obala Atlantika. Pogrešno je interpretirati potpisivanje deklaracije podrške zemalja tzv. Vilniuske skupine kao slučaj podijeljene lojalnosti, mi smo europske države i naši su primarni interesi na našem kontinentu ali mi istovremeno snažno vjerujemo u potrebu iskrenog partnerstva Europe i Sjedinjenih Država i, ma koliko ovaj dijalog bio neugodan, on je veoma potreban radi partnerstva i stabilnog i mirnog svijeta, poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

XS
SM
MD
LG