Linkovi

SAD upozorile Francusku na 'mogućnost dugogodišnjih negativnih posljedica iračke krize' (27/2/03) - 2003-02-27


Američki veleposlanik u Parizu Howard Leach upozorio je francusku vladu da će transatlantski odnosi biti narušeni ukoliko se Francuska ne suoči s prijetnjom koju predstavlja Irak.

U tekstu objavljenom u francuskom dnevniku Le Monde, veleposlanik Leach napisao je da "Francuska ima pravo ne slagati se sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama", no upozorio je da bi francuski stav u iračkoj krizi "mogao imati dugogodišnje posljedice."

******

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas se ponovno sastaje da bi razmatralo prijedlog rezolucije, koja bi mogla utrti put vojnoj akciji Irak, ukoliko se Bagdad ne razoruža dobrovoljno.

Rezoluciju su predložile Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska. Francuska, Rusija i Njemačka protive se predloženoj rezoluciji i podnijele su memorandum u kojem pozivaju na nastavak inspekcija u Iraku.

Washington je jučer odbacio kanadski prijedlog da se Iraku postavi rok za razoružavanje do kraja ožujka.

U međuvremenu, glavni inspektor za naoružanje Hans Blix izjavio je da bi inspekcije mogle potrajati još nekoliko mjeseci, čak i kada bi Irak počeo u potpunosti surađivati s inspektorima.

******

Turski parlament ponovno je, na zahtjev vladajuće stranke, odgodio izjašnjavanje o američkom zahtjevu za korištenje turskog teritorija u mogućem napadu na Irak.

Iako razlog za odgodu nije priopćen, upućeni vjeruju da vladajuća stranka možda želi pričekati da se prvo održi sastanak turskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, zakazan za sutra.

******

Kina i Rusija ponovno su u zajedničkoj izjavi iskazale protivljenje vojnoj akciji protiv Iraka.

Izjava je izdana nakon sastanka ruskog ministra vanjskih poslova Igora Ivanova i njegovog kineskog kolege Tanga Jianxuana u Pekingu.

U izjavi se kaže da se rat u Iraku može i mora izbjeći, te se poziva na nastavak inspekcija i rješavanje krize političkim putem.

XS
SM
MD
LG