Linkovi

U Zagrebu otvoren vojni centar za učenje engleskog jezika (27/2/03) - 2003-02-27


Otvaranje centra je rezultat devetomjesečnog zajedničkog rada stručnjaka za engleski jezik i vojna pitanja iz triju država: Hrvatske, SAD-a i Velike Britanije. Uz stručnjake koji su radili u pripremi tog projekta, predstavnike glavnog stožera hrvatskih oružanih snaga i časnike, svečanom otvaranju centra za učenje stranih jezika nazočili su ministrica obrane Željka Antunović, američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin te britanski veleposlanik Nicholas Fitczgerald.

U novo-otvorenom centru engleski će jezik uz korištenje najsuvremenijih audio vizualnih metoda učiti i usavršavati hrvatski časnici, pripadnici oružanih snaga i snaga sigurnosti kako bi se što bolje osposobili za vojne i sigurnosne zadaće u Hrvatskoj ali i izvan nje. Polaznicima škole će na raspolaganju uz vrhunske predavače biti i publikacije na engleskom jeziku, te audio i video materijali. Uz opće znaje engleskog, ovisno o svojoj ulozi u oružanim snagama, pohađati će i usko specijalizirane tečajeve za časnike, operatere i logističare, dakle stjecat će i vojna znanja.

I američki veleposlanik u Zagrebu Rossin i britanski Fitzgerald istaknuli su zadovoljstvo činjenicom da je otvaranje ove škole rezultat uspješne zajedničke suradnje triju država. SAD-e su naime donirale multimedijalni laboratorij za učenje engleskog i deset kompjutera, a Britanci knjige i izobrazbu nastavnika. Obojica veleposlanika istaknula su također da je obučavanje hrvatskih časnika znanju engleskog jezika još jedan od korak približavanja Hrvatske NATO-u. Izražavajući zadovoljstvo zbog otvaranja još jedne mogućnosti usavršavanja pripadnika hrvatskih oružanih snaga ministrica obrane Željka Antunović govorila je o prirodi hrvatskog partnerstva s članicama NATO-a:

“Hrvatska je često puta bila u prilici kad je na neki način tretirana kao objekt međunarodnih aktivnosti a danas prepoznajemo da smo to svakog dana sve manje a sve viš erelevantan partner i subjekt u tom partnerstvu”.

Rossin je iskoristio ovu prigodu da zahvali hrvatskoj vladi zbog njezine jučerašnje odluke o dopuštenju preleta civilnih zrakoplova preko hrvatskog zračnog prostora ustvrdivši da je Hrvatska time pružila podršku borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG