Linkovi

Okun: Nastavak rata željela je jedino Srbija (26/2/03) - 2003-02-26


Na haaškom Tribunalu, u nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću, svjedočio je američki diplomat Herbert Okun, koji je početkom devedesetih bio angažiran u mirovnim naporima u regiji. "Jedina zemlja koja je htjela nastavak rata bila je Srbija" - izjavio je gospodin Okun. On je optuženog Miloševića proglasio "najvažnijim igračem."

Danas se pred Tribunalom prvi put pojavio optuženi Vojislav Šešelj, član “zajedničkog kriminalnog pothvata” - kako se navodi u optužnici protiv bivšeg jugoslavenskog i srbijanskog čelnika. Izlaganje Vojislava Šešelj ostat će opamćeno i po tome što je optuženi tražio prijevod pojma “točka” na srpski jezik.

Jedina zemlja koja je na haaškoj konferenciji u listopadu 1991. godine odbila ponuđeno mirovno rješenje bila je Srbija - izjavio je Herbert Okun. "Tada sam smatrao da je njihov izlazak s mirovne konferencije težak udarac i signal da od svih jugoslavenskih republika Srbija jedina želi nastaviti rat".

Herbert Okun je veteran američke diplomacije. Bio je zamjenik posebnog UN-ovog izaslanika za Balkan, Cyrusa Vancea. Okun je o svim sastancima vodio opširne bilješke i one su ušle u dokazne materijale suđenja.

Svjedok se pozvao na ocjenu tadašnjeg premijera jugoslavenske vlade Ante Markovića po kome se JNA "sve naglašenije srbizirala". "Srbi u Bosni i Hercegovini ponašali secesionistički, a Milošević i Tuđman namjeravali su dijeliti Bosnu. Milošević je bio čovjek koji je definitivno kontrolirao sve, i JNA i krnje predsjedništvo" - rekao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Tužiteljstva, Herbert Okun je opisao provedbu Venceovog mirovnog plana za Hrvatsku uključivši i razgovor s Miloševićem gdje mu je optuženi objasnio kako lideri hrvatskih Srba neće činiti nikakve probleme prihvaćanju UN-ove mirovne operacije.

S Cyrusom Vanceom, Herbert Okun je obišao Vukovar, neposredno nakon njegova pada. Bio je potresen situacijom i razmjerima uništenja. "Navodni razlog napada na Vukovar, vojarna JNA, ostala gotovo netaknuta, a njezina je blokada prekinuta mnogo prije opsade" - kazao je svjedok, pozivajući se na memoare Borisava Jovića, osobe iz kruga "zajedničkog kriminalnog pothvata".

U srijedu je još jedan novooptuženi stanar UN-ove jedinice za pritvor izašao po prvi put pred sudsko Vijeće. Vojislav Šešelj, ili "doktor Šešelj" - kako je ovog sveučilišnog profesora i lidera srpskih radikala nazivao predsjedavajući sudac Wolfgang Schomburg - zatražio je čitanje cijele optužnice, za što je sudac odobrio sat i pol.

Šešelj je potom najavio da će se braniti sam i obećao da će koristiti sve raspoloživa pravna sredstva kako bi otezao suđenje.

Nastavak "predstave" bila je optuženikova rasprava o jezičkim pitanjima. Optuženi Šešelj je tražio dokumente "pisane isključivo srpskim jezikom" jer, obrazložio je, osobno ne razumije što znače riječi "točka" i "zapadni Srijem".

XS
SM
MD
LG