Linkovi

WP: Rat u Iraku dio širih planova u arapskom svijetu (26/2/03) - 2003-02-26


Iz današnjeg američkog tiska izdvajamo pisanje Wahington Posta o govoru koji će predsjednik Bush večeras održati u ovdašnjem institutu American Enterprise. Cilj govora je iznošenje optimistične vizije razvoja događaja na Srednjem istoku, ukoliko se Amerika odluči na rat – piše list, naglašavajući da se radi o široj kampanji koju predsjednik Bush naziva “borbom za budućnost muslimanskog svijeta”, borbom koja će trajati duže od vojnih operacija u Iraku.

Iako je američka politika usredotočena na zbacivanje Husseina s vlasti, te uništavanje njegovog najopasnijeg oružja, dužnosnici ističu da bi uspjeh akcije u Iraku mogao dovesti do uspostavljanja reprezentativne, pro-zapadne vlade u Bagdadu, te bi mogao potaknuti temeljitu preobrazbu regije, uz istovremeno učvršćivanje američkih interesa – navodi Wahington Posta. Današnji govor predsjednika Busha trebao bi objasniti zbog čega je administracija uvjerena da će zbacivanje iračkog predsjednika s vlasti predstavljali veliki korak ka širim demokratskim promjenama u arapskom svijetu – piše washingtonski list.

Pozivajući se na obavještajne izvore, New York Times navodi da je sastavljen popis od preko dvije tisuća pripadnika iračke elite koje će američka vojska pokušati okrenuti protiv Saddama Husseina tijekom eventualne invazije na Irak. Osobe na tom popisu - od kojih bi neki trebali biti zarobljeni i izvedeni pred sud za ratne zločine - podijeljene su u tri kategorije:

U prvoj su tvrdokorni suradnici iračkog predsjednika; drugu skupinu čine viši dužnosnici čija je odanost Saddamu neizvjesna, te bi mogli biti spremni na suradnju sa Sjedinjenim Državama; treću kategoriju čine oni za koje se pretpostavlja da se tajno protive vladi u Bagdadu, a čije bi znanje moglo biti ključno za preuzimanje vodećih mjeta u post-Husseinovoj vlasti – piše New York Times.

U sastavljanju popisa od 2000 vodećih Iračana sudjelovali su CIA, Pentagon i ministarstvo pravosuđa. Visoki dužnosnici kažu da su slični projekti rađeni i ranije, ali je ovog puta posao bio puno veći nego u slučaju identificiranja talibanskih čelnika tijekom rata u Afganistanu, ili vojnih i političkih čelnika u Beogradu tijekom Kosovskog rata – navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG