Linkovi

SAD i Rezolucija Ujedinjenih naroda (26/2/03) - 2003-02-26


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u studenom je jednoglasno usvojilo Rezoluciju 14 – 41 u kojoj se zahtijevalo od Iraka ponovno prihvaćanje inspektora UN-a za naoružanje. Vijeće je usvojilo rezoluciju znajući da Saddam Hussein posjeduje oružje za masovno uništavanje. 1991 godine, kao uvjet za prekid Zaljevskog rata, od iračkog diktatora se zahtijevalo da uništi svo oružje masovnog uništavanja. Međutim, on je igrao igru mačke i miša sa UN-ovim inspektorima. Obmanjivao je Ujedinjene narode, priznajući da posjeduje tu vrstu oružja tek nakon što je oružje pronađeno. 1998. inspektori UN-a su bili prisiljeni napustiti Irak.

Inspektori su se vratili u Irak, no Saddam Hussein se vratio svom uobičajenom ponašanju. Još uvijek nije priznao posjedovanje antraxa, toksina botulizma te bojnog otrova Iperita, za koje se zna da su u posjedu Iraka. “I to je ono što nas zabrinjava”, kazao je američki državni tajnik Colin Powell. Kao što je gospodin Powell rekao, pretpostavka je da Saddam Hussein “zaista posjeduje oružje za masovno uništenje i postoje dokazi koji to potvrđuju… Situacija je jednostavno takva da se Irak mora osloboditi oružja za masovno uništenje. Vijeće sigurnosti je, kroz Rezoluciju 14 – 41, to zahtijevalo od Iraka kako bi ispunio međunarodne obaveze da se riješi tog tipa naoružanja.”

Ako se Saddam Hussein ne razoruža, onda će to učiniti koalicija predvođena Sjedinjenim Državama. “Mi ne bi uništili Irak,” rekao je državni tajnik Powell, “ Mi bi nastojali ukloniti njegov režim, sačuvavši pritom važnije institucije Iraka kako bi iračkom narodu omogućili bolji život koristeći njihovo naftno bogatstvo, ali ne da bi se sačuvalo oružje za masovno uništenje, ne da bi se priprijetilo iračkim susjedima, nego da bi se izgradilo bolje društvo iračkog naroda.”

Irak pripada iračkom narodu. Kao što je kazao američki državni tajnik, ako je potrebno silom razoružati režim Saddama Husseina, “Sjedinjene će Države zajedno s međunarodnom koalicijom biti u Iraku prisutne kako bi omogućili dostavu humanitarne pomoći, pri nastojanju da se izgradi što god je potrebno nakon mnogih godina razaranja, koja su nastala zahvaljujući Saddamu Husseinu, i da se vrati mir i red u tom dijelu svijeta.

XS
SM
MD
LG