Linkovi

Bush: Potpuno razoružanje Iraka jedini način za Saddama Husseina da izbjegne rat (26/2/03) - 2003-02-26


Predsjednik George Bush je izjavio da će biti nužno potpuno razoružanje Iraka, ukoliko Saddam Hussein želi izbjeći rat. Gospodin Bush je to rekao nakon što je irački čelnik nagovijestio da neće udovoljiti zahtjevima Ujedinjenih Naroda da se uništi dio iračkog raketnog arsenala. Američki predsjednik je izrazio nadu da će Vijeće sigurnosti usvojiti novu rezoluciju za koju se vjeruje da bi otvorila put ratu protiv Iraka. On je, međutim, rekao da rezolucija nije nužna za američko poduzimanje vojne akcije.

Glavni inspektor za naoružanje Hans Blix priopćio je da su iračke vlasti dostavile inspektorima nove dokumente, što bi se – prema njegovim riječima – moglo tumačiti kao novi znak iračke suradnje u procesu razoružanja. Predsjednik Bush je, međutim, izvijestio novinare da on ne vidi ništa što ukazuje na to da je irački čelnik Saddam Hussein odlučio promijeniti ponašanje.

“Mislim da će on još jednom pokušati prevariti svijet. Uostalom, poznato je da on to radi već dvanaest godina," kazao je predsjednik Bush.

Predsjednikova savjetnica za državnu sigurnost Condoleeza Rice ocijenila je jučer da bi francusko-njemačko-ruski plan o produženju mandata inspektorskih ekipa pomogao Saddamu Husseinu da izbjegne pravo razoružanje.

“Davanje više vremena (inspektorima), u ovom trenutku samo ide na ruku Saddamu," smatra Condoleeza Rice.

U intervjuu za Glas Amerike gospođa Rice je rekla da ona ne postavlja pitanje razloga zbog kojih neke zemlje podržavaju produžavanje inspektorske misije, ali vjeruje da bi takva mjera pomogla iračkom čelniku da se i dalje oglušuje o zahtjeve za razoružanje.

XS
SM
MD
LG