Linkovi

Pentagon planira poslijeratnu humanitarnu pomoć u Iraku (26/2/03) - 2003-02-26


Administracija predsjednika Busha izvijestila je da se planira prehrana i smještaj više od milijun Iračana koji bi mogli biti žrtve poslijeratne humanitarne krize. Predstavnik Pentagona Joseph Collins izjavio je da ministarstvo obrane pridaje ogromnu važnost humanitarnom radu u Iraku, te planira prehranu tri milijuna iračkih izbjeglica dnevno. …U međuvremenu, načelnik združenog stožera američkih kopnenih snaga – general Eric Shinseki – izvijestio je kongresni odbor za oružane snage da će nakon rata najvjerojatnije biti nužno u Iraku razmjestiti “znatan broj” kopnenih postrojbi koje bi se brinule o sigurnosti.

“Radi se o poslijeratnoj kontroli vrlo značajnog područja, u kojem postoji međuetnička napetost koja bi mogla dovesti do drugih problema; zbog toga će biti nužna značajna prisutnost kopnenih snaga koje bi održavale sigurnost tog područja, te omogućile prehranu, distribuiranje vode i sve drugo obuhvaćeno upravljanjem u takvim uvjetima," rekao je general Shinseki.

Predstavnici Pentagona kažu da se o točnom broju okupacijskih snaga sigurnosti u Iraku nije odlučivalo. Oni, međutim, ističu da, u slučaju rata, Sjedinjene Države nemaju nikakvu želju ostati u Iraku išta duže nego što je nužno.

XS
SM
MD
LG