Linkovi

Iz Hrvatske na studij u SAD uz pomoć SIC-a u Zagrebu - 2003-02-26


Kaže se da i najduži put počinje prvim korakom. Oni koji žele studirati u Sjedinjenim Državama, taj prvi korak mogu učiniti u lokalnom orijentacijskom centru za američko obrazovanje. U Hrvatskoj, tu ulogu ima SIC - Međunarodni obrazovni centar u Zagrebu, koji od 1999, uz ovlaštenje i potporu američkog State Departmenta, pruža informacije o obrazovnim mogućnostima u Sjedinjenim Državama. O tome što zainteresirani mogu naći u Centru razgovarali smo s obrazovnom savjetnicom iz Centra Danijelom Dolenec.

Prema statistikama Međunarodnog obrazovnog centra, na američkim se sveučilištima u prošloj školskoj godini školovalo ukupno 670 studenata iz Hrvatske. Mnogi od njih – kaže nam obrazovna savjetnica Danijela Dolenec - započeli su proces upisa na studij u Sjedinjenim Državama upravo u SIC-u.

"Centar je korisnički. Posjetitelji dolaze svaki radni dan i dajemo im informacije prvenstveno o profilima institucija, strukturi obrazovanja upisnom procesu – znači, koje ispite treba položiti i koje se sve stvari traže pri upisu na američke fakultete. To su inicijalne informacije. To je sve potpuno besplatno. Centar nudi popratne usluge, ali informacije su besplatne," rekla nam je.

Godišnja članarina u Centru – kaže gospođa Dolenec – košta 60 kuna, a obuhvaća niz dodatnih usluga i informativnih materijala za korisnike, besplatni pristup Internetu na računalima Centra i besplatnu pretplatu na SIC-ov mjesečni newsletter. Centar također organizira i pripremne tečajeve za polaganje standardiziranih testova potrebnih za upis na američka sveučilišta. To obuhvaća, između ostaloga, pripreme za TOEFL – test engleskog kao stranog jezika, zatim SAT – standardizirani test za upis na dodiplomski studij i GRE – njegov pandan za post-diplomski studij.

"Svi su tečajevi zamišljeni kao intenzivne pripreme. Znači, svi traju po mjesec dana. Konkretno, TOEFL – četiri tjedna vrlo intenzivne pripreme, jer se radi o 36 sati večernje nastave ponedjeljkom, srijedom i petkom. Za SAT i GRE nudimo pripremne tečajeve koji pripremaju za matematički dio tih ispita, kao i za GMAT, koji je naša najnovija usluga. Pored toga, jedna radionica malo drugačijeg tipa, koju stalno održavamo, odnosi se na uspješno pisanje aplikacije. Uvidjeli smo da ima dosta potrebe za time da se naše studente i općenito mlađe osobe upozna s formatima akademskog i poslovnog pisanja, kako bi se kompetetivno prijavljivali na strana sveučilišta ili na poslove u Hrvatskoj i inozemstvu," kaže gospođa Dolenec.

Gospođu Dolenec upitali smo što bi savjetovala onima koji se interesiraju za nastavak obrazovanja u Sjedinjenim Državama.

"Uvijek inicijalno kažem da je jedna od osnovnih razlika izuzetno veliki izbor, znači, preko tri tisuće institucija, ako govorimo o dodiplomskoj razini, što znači da je pažljiv izbor vrlo važan. Jako puno stvari treba uzeti u izbor kada se ovako long- distance odlučuju za neki program. Znači, tu su lokacija, tip institucija, program i puno drugih detalja koje treba uzeti u obzir pri kvalitetnom izboru. Mi preporučujemo da se mreža baci što šire i da se kasnije izbor suzi na pet-šest fakulteta," kaže Danijela Dolenec.

Govoreći o smjerovima studija za koje mladi Hrvati iskazuju najviše interesa, gospođa Dolenec izdvaja za ekonomska područja, konkretno za MBA programe i poslovne škole. Gospođu Dolenec, savjetnicu SIC-a za visoko obrazovanje u Sjedinjenim Državama, na kraju smo upitali što misli o konkurentnosti hrvatskih studenata

"Teško je reći. U Centar dolaze ljudi različitih profila. No, podaci kojima raspolažemo o tome na kojim američkim sveučilištima studiraju hrvatski studenti govore o tome da su vrlo kompetetivni. Velik dio njih studira u SAD-u na dodiplomskoj i postdiplomskoj razini na vrlo konkurentnim sveučilištima, kao što su Columbia, Yale i Harvard," kaže gospođa Dolenec.

Dodatne informacije o studiju u Americi – rekla nam je naša sugovornica – zainteresirani mogu naći na web stranicama Međunarodnog obrazovnog centra na adresi www.sic.hr. Djelatnici Centra odgovaraju i na e-mail i telefonske upite. SIC je dio mreže od četiri stotine sličnih centara diljem svijeta, koji godišnje odgovaraju na oko deset milijuna upita. Slični centri postoje u Osijeku i u Splitu, no prema riječima gospođe Dolenec, oni raspolažu samo osnovnim informacijama o studiju u Sjedinjenim Državama i upite uglavnom prosljeđuju u Centar u Zagrebu.

Zanima li vas neka određena tema u vezi sa studiranjem u SAD-u, pošaljite na e-mail na adresu: studijuamerici@glasamerike.com

XS
SM
MD
LG