Linkovi

Shinseki: Nakon rata, u Iraku više stotina tisuća američkih vojnika (26/2/03) - 2003-02-26


Američki general Eric Shinseki izjavio je da bi za uspostavljanje sigurnosti u poslijeratnom Iraku trebalo angažirati više stotina tisuća američkih vojnika.

General Shinseki rekao je senatskom Odboru za oružane snage da bi američka vojna nazočnost u poslijeratnom Iraku trebala biti dovoljno značajna da bi održala sigurnost u zemlji u kojoj bi etničke napetosti mogle dovesti do problema.

Dužnosnici Pentagona naglašavaju da se za sada ne razgovara o konkretnom broju američkih vojnika koji bi za to bio potreban.

******

Irački čelnik Saddam Hussein izjavio je da bi radije umro, nego otišao u izgnanstvo, te da neće zapaliti iračka naftna polja ukoliko Sjedinjene Države napadnu njegovu zemlju.

Saddam je dao ovu izjavu u intervjuu za američku televizijsku mrežu CBS. Dijelovi intervjua objavljeni su sinoć, a cijeli će intervju biti emitiran danas.

Irački čelnik je također kazao da njegova zemlja nikada nije održavala veze s Osamom bin Ladenom i al-Qaidom.

Bijela je kuća priopćila da je od CBS-a zatražila da intervjuira i jednog dužnosnika administracije, koji bi odgovorio na Saddamove tvrdnje, no da je CBS želio razgovarati samo s predsjednikom Bushom. Bijela je kuća tu ponudu odbila.

******

Britanski premijer Tony Blair izrazio je uvjerenje da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojiti novu rezoluciju, koja bi odobrila vojnu akciju protiv Iraka.

Britanski je čelnik danas rekao parlamentu da ulaže “sve moguće napore” kako bi nova rezolucija bila usvojena. Prema njegovim riječima, eventualno ulaganje veta u Vijeću sigurnosti bilo bi “nerazumno”, a u tom slučaju, Britanija bi možda sudjelovala u vojnim akcijama i bez mandata svjetske organizacije.

Međutim, oko stotinu zastupnika u donjem domu britanskog parlamenta, uključujući i oko 80 članova premijerove Laburističke stranke, potpisalo je pismo u kojem se kaže da potreba za vojnom akcijom još nije dokazana.

******

Turski parlament odgodio je izjašnjavanje o američkom zahtjevu da dozvoli dolazak 62 tisuće američkih vojnika koji bi otvorili sjeverni front u napadu na Irak, predvođenom Sjedinjenim Državama.

Turski zakonodavci kažu da bi se o tom prijedlogu moglo glasovati sutra.

Kako javlja turska izvještajna agencija, američki državni tajnik Colin Powell poručio je putem telefona turskom premijeru Abdullahu Gulu da Ankari vrijeme istječe i da mora donijeti odluku.

******

Malezijski premijer Mahatir Mohamad izjavio je da će islamske zemlje razmotriti kontrolu koju imaju nad cijenama nafte kao sredstvo za spriječavanje rata protiv Iraka.

Prema riječima malezijskog čelnika, članice Organizacije islamske konferencije danas su se na službenom sastanku u Kuala Lumpuru složile da će razmotriti korištenje – kako je rekao - “nafte kao oružja”.

XS
SM
MD
LG