Linkovi

Američki tisak o 'Bushovom Varšavskom paktu' (26/2/03) - 2003-02-26


Otkako je američki ministar obrane Donald Rumsfeld Francusku i Njemačku nazvao “starom Europom”, podjela na “staru” i “novu” Europu stalna je tema u američkom tisku. Njome se danas bave i brojni komentatori u vodećim američkim dnevnim listovima.

Dowd: Amerika manipulira Bugarskom, Francuska Kamerunom

Komentirajući jučerašnji sastanak predsjednika Busha s bugarskim premijerom, Maureen Dowd u New York Timesu piše: “Da bi se dokopala Saddama, administracija predsjednika Busha izvrnula je svijet na glavu. Naši novi najbolji prijatelji oni su isti ljudi od kojih smo ranije štitili naše bivše najbolje prijatelje… Sjedinjene Države sada pokušavaju privući 'sitnu ribu' – kako neki u Pentagonu zovu zemlje koje bi mogle pomoći u usvajanju nove rezolucije o Iraku u Vijeću sigurnosti.

"Radi se o srazu beznačajnih zemalja – Amerika manipulira Bugarskom, dok Francuska manipulira Kamerunom. Diplomatski krugovi" – piše Maureen Dowd – "nazivaju nove američke saveznike iz Istočne Europe 'Bushovim Varšavskim paktom'. U slučaju Bugarske, ta je zemlja nekada bila sovjetski, a danas je američki psić”.

Dale: Umjesto od Sovjetskog saveza, zapovjedi stižu iz Francuske i Njemačke

Pod naslovom “Dilema nove Europe'”, Helle Dale iz konzervativne zaklade Heritage u Washigton Timesu piše: “Saddam zna kako zatrovati međunarodne odnose, a njegov su otrov nedavno izravno iskusile zemlje Istočne i Središnje Europe, koje su podržale američku politiku prema Iraku. Te su se zemlje tek nedavno emancipirale od Sovjetskog Saveza, a sada im već Francuska i Njemačka, u ime Europske unije, naređuju što će raditi. Zato se istočno i srednjoeuropske zemlje, koje se smatraju mostom između Sjedinjenih Država i Europe, danas nalaze između Scile i Haribde, jer žele iskazati svoju lojalnost Washingtonu, ali tako da ne ugroze svoju budućost u Europi” – piše Halle Dale u Washington Timesu.

Appelbaum: Nagrada Vilniuskoj skupini - premještanje baza

U drugom washingtonskom dnevniku, Washington Postu, Anne Appelbaum bavi se glasinama o mogućem prebacivanju američkih baza iz Njemačke u istočnoeuropske zemlje. Dužnosnici Pentagona, piše autorica komenatara u Washington Postu, već su odavno primijetili da je Njemačka daleko od Bliskog istoka i da je u njoj sve skupo. S druge strane, Istočna je Europa jeftinija i bliža Perzijskom zaljevu.

“Iako će proći još mnogo vremena prije nego što američka vojska napusti Njemačku, postoje brojni logistički razlozi za premještanje baza" – ocjenjuje Anne Appelbaum, pojašnjavajući – “Takav bi potez imao dalekosežne posljedice. Zemlje Istočne Europe izložile su se riziku da bi podržale američku diplomaciju i čak su dovele u pitanje vlastito članstvo u Europskoj uniji. Premještanjem baza mogli bismo ih nagraditi za lojalnost” – piše Anne Appelbaum u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG