Linkovi

Nakon sukoba, Amerika u Iraku spremna preuzeti humanitarnu ulogu (26/2/03) - 2003-02-26


Predsjednik George Bush iznijet će večeras svoje planove za poslijeratni Irak i mir na Bliskom istoku u govoru u Washingtonu. Kako izvješćuje Scott Stearns, govor će biti održan u okviru predsjednikove kampanje čiji je cilj zadobiti podršku za moguću vojnu akciju protiv Iraka.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da će predsjednikov govor imati “široku perspektivu”, te da će obuhvatiti mir, razoružanje i sigurnost u Iraku, kao i implikacije razvoja iračke krize za sukob između Izraela i Palestinaca.

Predsjednik Bush će ponovno govoriti o prijetnji koju predstavlja irački čelnik Sadam Husein i njegovo kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda o razoružavanju. Gospodin Fleischer je dodao da će predsjednik također objasniti humanitarnu ulogu koju Washington namjerava preuzeti kako bi iračkom narodu donio “pomoć i utjehu”, ukoliko predsjednik odluči da treba uporabiti vojnu silu.

U obraćanju čelnicima latinoameričke zajednice, predsjednik Bush je kazao da će nastaviti surađivati s Ujedinjenim narodima na razoružavanju Iraka, no da je spreman povesti vlastitu koaliciju, ukoliko Vijeće sigurnosti ne učini ništa. "Korištenje vojne sile nam je posljednja opcija. To je za predsjednika uvijek zadnja alternativa. No, opasnosti koje sa sobom nose neaktivnost, pretpostavke da će se Saddam promijeniti i nade da će biti bolje, daleko nadmašuju rizike koje podrazumijeva korištenje vojne sile. Izbor je na Saddamu Husseinu" - rekao je američki pred

Predsjednik Bush će također naglasiti važnost Ujedinjenih naroda u izgradnji stabilnosti u regiji, ukoliko američke snage svrgnu Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG