Linkovi

WP: 56 posto Amerikanaca za čekanje suglasnosti UN glede Iraka (25/2/03) - 2003-02-25


Kraći pregled pisanja današnjih američkih novina započinjemo rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnijenja koje su proveli televizijska mreža ABC i list Washington Post:

“Većina Amerikanaca smatra da Sjedinjene Države trebaju raditi na tome da pridobiju podršku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda, čak i ako to znači odlaganje rata s Irakom” – jedan je od zaključaka ankete koju prenosi washingtonsi list. Većina o kojoj je riječ obuhvaća 56 posto ispitanika. S druge strane, 39 posto Amerikanaca smatra da Sjedinjene Države trebaju “djelovati brzo”, čak i bez podrške svjetske organizacije.

Što se same američke vojne intervencije u Iraku tiče – nju podržava 63 posto ispitanika, što je nešto manje od 66 posto koliko ih je prije dva tjedna podržavalo intervenciju. Najnovije ispitivanje javnog mnijenja otkriva da 60 posto Amerikanaca pozitivno ocjenjuje način na koji gospodin Bush obavlja svoju predsjedničku dužnost. To je 4 posto manje nego prije dva tjedna, kad su Washington Post i televizijska mreže ABC proveli svoju prethodnu anketu.

Christian Science Monitor bilježi neke druge statističke podatke: prenose se rezultati ankete koju je provela Qatarska televizijska mreža Al Jazeera i koji otkrivaju da 87 posto od oko 60 tisuća ispitanika podržava poruku al-Qaide u kojoj se od američkih snaga traži da napuste zaljevsko područje. Pisac Rohan Gunaratna izražava uvjerenje da će al-Qaidina teroristička mreža dobiti daleko veću podršku Arapa u toj regiji ukoliko Sjedinjene Države povedu rat protiv Iraka, posebno u slučaju da taj rat bude bez podrške Ujedinjenih Naroda – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG