Linkovi

Predsjednik Bush nastavlja s pritiskom na Bagdad, ali i Vijeće sigurnosti (25/2/03) - 2003-02-25


Predsjednik George Bush izjavio je da se rat može spriječiti samo ukoliko se Saddam Hussein u potpunosti razoruža. Predsjednik želi da Ujedinjeni narodi podrže moguću vojnu akciju protiv Iraka, no Sjedinjene su Države spremne, ako bude trebalo, stupiti u akciju i bez te podrške.

Dok je pažnja javnosti usmjerena na mogućnost usvajanja nove rezolucije Vijeća sigurnosti o Iraku, predsjednik Bush nastavlja vršiti pritisak, ne samo na Vijeće sigurnosti, već i na Bagdad. Prema njegovim riječima, usvajanje još jedne rezolucije bilo bi pozitivan korak.

Ipak, predsjednik je naglasio da postoji samo jedan način da se izbjegne uporaba vojne sile u svrhu razoružavanju Saddama Husseina. "Tom je čovjeku rečeno da se mora razoružati. U ime mira, mora se razoružati u potpunosti" - rekao je američki predsjednik.

On se novinarima obratio nakon sastanka sa svojim ekonomskim savjetnicima. Kako je kazao, troškovi mogućeg rata bili bi znatno manji od cijene koju bi trebalo platiti ukoliko se ne učini ništa. "Opasnost da sigurnost ove zemlje ugrozi luđak koji ima oružje za masovno uništavanje daleko nadilazi opasnosti koje bi sa sobom donijela akcija koju ćemo možda biti prisiljeni poduzeti."

Predsjednik Bush također je uputio novo upozorenje iračkoj vojsci, rekavši da će oni koji budu odgovorni za gubitak nevinih života biti tretirani kao ratni zločinci.

XS
SM
MD
LG