Linkovi

Saddam se protivi nalogu UN-a o uništenju dalekometnih raketa (25/2/03) - 2003-02-25


Irački čelnik Saddam Hussein izjavio je da će se usprotiviti nalogu Ujedinjenih naroda o potrebi uništenja dijela iračkog raketnog arsenala. Bez obzira na ovu Saddamovu izjavu, jedan od njegovih glavnih savjetnika rekao je da se o ovom nalogu svjetske organizacije "još uvijek razmatra."

U interviewu američkog televizijskoj mreži CBS, Saddam Hussein je izjavio da njegova zemlja nema rakete čiji domet krši ograničenja koje su postavili Ujedinjeni narodi.

Izvješće CBS-a navodi da je irački čelnik najavio da će se usprotiviti nalogu svjetske organizacije o obaveznom uništenju raketa tipa Al-Samoud 2, koje - kako tvrde inspektori za naoružanje - imaju domet veći od 150 kilometara, čime se krše ograničenja UN-a iz 1991. godine.

Međutim, glavni savjetnik iračkog čelnika, general Amer al-Saadi, izjavio je da njegova vlada o ovom pitanju još nije odlučila.

Voditelj glavne informativne emisije CBS-a, Dan Rather, koji je intervjuirao iračkog čelnika, rekao je da je Saddam Hussein "izazvao predsjednika Busha na izravnu debatu putem televizije", kojoj bi tema bila mogući američki pokušaj da se Irak razoruža.

Bijela je kuća odbacila ovaj prijedlog iračkog predsjednika, rekavši da se "o potrebi razoružavanja Iraka ne može raspravljati."

U međuvremenu, zapovjedništvo američkih oružanih snaga za Europu objavilo je da su američki ratni zrakoplovi bombardirali položaje iračkih raketa zemlja-zemlja, na sjeveru zemlje, u blizini Mosula. Do akcije je došlo nakon što su Iračani premjestili projektile u regiju zone zabrane leta.

Američki i britanski zrakoplovi već više od 11 godina patroliraju zonom zabrane leta iznad juga i sjevera Iraka. Zona je uspostavljena kako bi se - na jugu zemlje - zaštitila šiitska manjina, a na sjeveru - kurdsko stanovništvo.

XS
SM
MD
LG