Linkovi

Britanija, SAD i Španjolska predložile drugu rezoluciju Vijeću sigurnosti (25/2/03) - 2003-02-25


Britanija je - u ime Sjedinjenih Država, Španjolske i svoje ime - podnijela Vijeću sigurnosti prijedlog rezolucije u kojem se zaključuje da Irak nije iskoristio zadnju priliku da se razoruža, kako su to od njega zahtjevali Ujedinjeni Narodi. Time se nagovješćuje spremnost na razoružavanje Iraka silom. Istovremeno, Francuska, Njemačka i – kako se izvješćuje – Rusija podnijeli su vijeću drugi plan, prema kojem bi se Bagdadu dalo još četiri mjeseca da se razoruža. Podijeljeno Vijeće sigurnosti će – kako se očekuje – sljedeća dva tjedna razmatrati korake koje bi trebalo poduzeti.

U novoj se rezoluciji zaključuje da je Irak prekršio obavezu da se razoruža, te se od Vijeća sigurnosti zahtjeva da priopći kako je Bagdad propustio zadnju priliku da se odrekne oružja za masovno uništavanje. Predsjednik Bush je opet upozorio Ujedinjene Narode da se izlažu opasnosti da postanu irelevantne ukoliko ne prihvate predložene mjere kojima se Bagdadu prijeti ozbiljnim posljedicama ukoliko se ne razoruža. Tako formuliranu rezoluciju Sjedinjene Države i Britanija mogu iskoristiti kao pravni temelj za poduzimanje vojne akcije protiv Iraka. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da bi ovu – 18. po redu - rezoluciju Vijeće sigurnosti moglo usvojiti sredinom ožujka. Prijedlog rezolucije odmah su odbacile Francuska i Njemačka.

Nakon sastanka s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom u Berlinu, francuski predsjednik Jacques Chirac je rekao novinarima da je on suglasan s većinom članica Vijeća sigurnosti koji i dalje traže da se inspektorima osigura još vremena za misiju u Iraku: “Mi, ustvari, ne vidimo ništa što bi u sadašnjoj situaciji opravdalo donošenje nove rezolucije. Rat je uvijek najgore rješenje. On uvijek završava neuspjehom. On je uvijek dramatičan. Uvijek je tragičan i moramo učiniti sve kako bi ga izbjegli.”

Francuska i Njemačka su, kao alternativu američko-britanskom prijedlogu, ponudili plan o četvoromjesečnom produženju inspektorske misije u Iraku. Sjedinjene Države i Britanija trebaju dobiti glasove još najmanje 7 članica 15-članog Vijeća sigurnosti, te izbjeći veto koje bi na prijedlog rezolucije mogle staviti stalne članice – Rusija, Kina, i Francuska. U ovom trenutku, Washington i London mogu računati samo na podršku Španjolske i Bugarske.

XS
SM
MD
LG