Linkovi

SAD i Britanija predstavile novu rezoluciju o Iraku (24/2/03) - 2003-02-24


Sjedinjene Države i Britanija predstavile novu rezoluciju Ujedinjenim narodima o Iraku. Predsjednik Bush želi brzu akciju Vijeća sigurnosti.

Predsjednik je izjavio da nova rezolucija sadržava jednostavan zaključak: Saddam Hussein se ne razoružava onako kako su to zatražili Ujedinjeni narodi. "Surađivat ćemo s članovima Vijeća sigurnosti u danima koji dolaze kako bismo jasno dali do znanja Saddamu da će zahtjevi svijeta i Ujedinjenih naroda biti provedeni".

Gospodin Bush je rekao da je ovo – citiramo – zanimljiv trenutak za Vijeće sigurnosti i Ujedinjene narode u cjelini. Prema njegovim riječima, u pitanju je relevantnost svjetske organizacije. "Hoće li to biti tijelo koje doista misli ono što kaže? Mi se nadamo da hoće".

Britanski dužnosnici očekuju glasovanje Vijeća sigurnosti o novoj rezoluciji o Iraku do sredine ožujka što je – za stanarde Ujedinjenih naroda – veoma brzo. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je rekao da je to dovoljno vrijeme dodajući da predsjednik želi razmatranje te rezolucije u kratkom roku.

XS
SM
MD
LG