Linkovi

Hrvatska aplikacija za članstvo u Europskoj uniji bit će vrednovana po poznatim pravilima (24/2/03) - 2003-02-24


Ministarsko vijeće uskoro će od Komisije zatražiti početak provjere osnovanosti otvaranja pregovora EU i Hrvatske o hrvatskom ulasku u EU, vijest je s redovnog “političkog dijaloga” europske “trojke” s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

Hrvatska aplikacija za članstvo u Europskoj uniji bit će vrednovana kao i sve ostale aplikacije po poznatim pravilima, rečeno je ministru vanjskih poslova RH na redovnom sastanku tzv. "političkog dijaloga" s Unijinom "trojkom". Sastanak na ministarskog razini predviđen je slovom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "Hrvatska je za nas regionalna točka stabilnosti i suradnje", kazao je predsjedavajući grčki ministar George Papandreou.

Novost dana je najava ministra da će pitanje otvaranja procedure procjene podobosti Hrvatske za pregovore postaviti već na idućem ministarskom skupu, dakle u ožujku, što znači da će Ministarsko vijeće naložiti Europskoj komisiji početak izrade ove stručne procjene u travnju ili svibnju.

Za objavu preporuke Komisija će, kako je signalizirano, čekati izbore u Hrvatskoj i provjeru je li nova vlada dovoljno stabilna da jamči nastavak procesa demokratizacije i gospodarskih reformi, uključujući njihov Uniji najbitniji element, nepovratnost. Komisija prosljeđuje mišljenje Ministarskom vijeću koje, nakon rasprave između država – članica, daje Komisiji mandat za pregovore. O

vdje u Bruxellesu evidentna je promjena raspoloženja prema kandidaturi Hrvatske, dijelom je za to zaslužno dvomjesečno hrvatsko lobiranje(Zagrebu je, istina, ostao još najtvrđi orah - London) a dijelom i spoznaja Unije da do Solunskog summita njezinih lidera s liderima pet zemalja regije mora imati rezultate i ponudu vrijednu sazivanja sastanka na vrhu.

Do lipnja će se znati na koji će se način mijenjati priroda pomoći Unije državama regije. Tema suradnje s Haagom oduzela je relativno malo vremena, s tim da je Tonino Picula obećao punu suradnju. Vrijedno je također spomena da je politički dijalog s Unijom danas imala i Makedonija čija je šefica diplomacije Ilinka Mitreva najavila da će Makedonija do kraja ove godine također zatražiti primanje u Uniju.

XS
SM
MD
LG