Linkovi

Powell: 'Još ima vremena da se izbjegne rat' (24/2/03) - 2003-02-24


Američki državni tajnik Colin Powell ponovio je da je došlo vrijeme da se Bagdad prislili na uništavanje oružja masovnog uništenja. Iz Pekinga – .

Državni tajnik Powell je u Pekingu iznio američko stajalište o dvije krize – iračkoj i sjevernokorejskoj. Govoreći o situaciji oko Iraka gospodin Powell je rekao da još ima vremena da se izbjegne rat. "Ali ne smijemo se bojati sukoba, ako je to ono što treba poduzeti kako bi se Iraku oduzelo oružje za masovno uništenje.

Gospodin Powell je rekao da je prerano tražiti od Kine da podrži novu rezoluciju Ujedinjenih naroda o Iraku, jer nacrt tog dokumenta, kojim bi se autorizirala uporaba sile protiv Bagdada, još nije službeno predstavljen Vijeću sigurnosti. Kina, sa svoje strane, poziva sve strane da učine sve što mogu kako bi se izbjegao rat te da potraže političko rješenje kroz Ujedinjene narode.

Sjeverna Koreja mora odustati od bilo kakvih planova za proizvodnju nuklearnih oružja, upozorio je državni tajnik Colin Powell prije puta iz Kine u Južnu Koreju. Američki šef diplomacije vjeruje da Sjeverna Koreja već raspolaže s dovoljno radioaktivnog materijala za jednu ili dvije nuklearne bombe. Svaki daljnji korak Pyongyanga u tom smjeru smatrat će se vrlo ozbiljnim”, izjavio je gospodin Powell. Nakon razgovora s najvišim kineskim dužnosnicima Colin Powell je izrazio vjerovanje da Peking želi igrati konstruktivnu ulogu u rješeavanju krize oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG