Linkovi

WP: 'Mnogi u svijetu misle da je predsjednik Bush veća opasnost po  mir nego Saddam Hussein'  (24/2/03) - 2003-02-24


“Depeše iz američkih veleposlanstava u svijetu postaju hitnije i sve više uznemiravaju: mnogi u svijetu sve više misle da je predsjednik Bush veća opasnost po svjetski mir, nego irački predsjednik Saddam Hussein” – piše Washington Post. List citira izjavu višeg američkog dužnosnika koji ima pristup depešama iz ambasada, koji je rekao da zaprepašćuje to što “ne postoji spoznaja da Hussein predstavlja problem”.

U izvještaju američkog veleposlanika iz jedne savezničke zemlje čak se tvrdi da je u toj zemlji “Bush postao neprijatelj” – navodi Washington Post. Zaokret do kojeg je došlo u javnom mnjenju doveo je administraciju predsjednika Busha pred puno drugačiji sklop okolnosti od onih koje su predvidjane u rujnu prošle godine kada je započelo stvaranje anti-iračke koalicije, ocjenjuje vodeći washingtonski list.

New York Times bilježi da su Sjedinjene Države započele “informacijski rat” protiv Iraka. “Iako predsjednik Bush još nije naredio američkim snagama da otvore vatru i započnu bombardiranje Iraka, oružane snage su započele ambiciozni napad uporabom elektronskog i psihološkog oružja na informacijskom ratištu” – piše newyorški list.

Stručnjaci za kibernetsko ratovanje nedavno su izvršili napad elektronskom poštom, nagovarajući iračke političke, vojne i ekonomske čelnike da otkažu poslušnost Saddamu Husseinu. Predstavnici Pentagona tvrde da je proteklih nekoliko dana zabilježena cijela bujica poruka upućenih preko privatnih mobitela iračkih dužnosnika. Zrakoplovi su izbacili više od 8 milijuna letaka pozivajući na suradnju, a nad Irakom su i specijalni zrakoplovi s kojih se emitira radio-program na arapskom jeziku – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG