Linkovi

Grupacije turističke zajednice Dubrovnika udružile su sredstva za promidžbeni nastup na američkom tržištu (24/2/03) - 2003-02-24


Nepostojanje čarter letova iz Sjedinjenih Američkih Država i manjak 3 tisuće i 500 hotelskih ležaja devastiranih u domovinskom ratu glavni su razlozi malog broja američkih turista u Dubrovniku. Grupacija turističke zajednice Dubrovnika, više hotela i pojedine agencije udružile su sredstva za promidžbeni nastup na američkom tržištu.

Prošle je godine 260 000 turista u Dubrovniku ostvarilo 1 113 000 noćenja. Od ukupnog broja turista, podsjeća Nikša Bender direktor marketinga Turističke zajednice Dubrovnik, devet tisuća ih je bilo iz Sjedinjenih Država s udjelom samo od 2,4 posto u cjelokupnom broju noćenja. “Čim nemate organiziranih čarter letova za Dubrovnik iz Amerike jasno je da nećemo imati ni dovoljno gostiju", ističe direktor marketinga.

U Dubrovniku se američki turist posljednjih godina u prosjeku zadrži dva do tri dana. Veći dio posjeti grad na putu prema Međugorju, drugi stignu preko Italije brodom kao i treća skupina koja Dubrovnik razgleda u sklopu krstarenja po Mediteranu.

Direktor marketinga u Turističkoj zajednici Dubrovnik Nikša Bender kaže da ne očekuje veći pad turističkih dolazaka u grad zbog eventualih ratnih operacija prema Iraku, a to isto tvrdi za američke turiste. “Što se tiče američkih turista, koliko god bio utjecaj zbog atmosfere vezane za Irak i podbačaj poradi toga on se ne može odraziti mnogo na ukupan broj jer je njegov bio dosadašnji udjel 2,4 posto prema tome to je prilično mali broj dolazaka i on se može lako nadoknaditi sa nekog drugog tržišta".

Nikša Bender direktor marketinga u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika ističe kako je prije domovinskog rata udio američkih turista bio puno veći i da su dolazili upravo u hotele građene po američkim standardima. Danas takvi hoteli kao Libertas i Belvedere još nisu obnovljeni. “Mi danas nemamo mnogo hotela koji bi bili po standardima za američke goste. Nadamo se da će hotel Palace koji će ove godine biti gotov i isto tako obnovljeni hotel Imperijal čiji se završetak planira iduće godine, a u sastavu je grupacije Hilton zadovoljiti američke goste. Mi smo upravo na razini turističke zajednice i nekoliko vrhunskih hotela u Dubrovniku kao što su hoteli Croatia, Excelsior i ostali osnovali i udružili sredstva za nastup na američkom tržištu."

XS
SM
MD
LG