Linkovi

EU traži od Iraka da se razoruža (23/2/03) - 2003-02-23


Čelnici petnaest zemalja Europske unije traže da se Irak odrekne svojeg oružja za masovno uništavanje, te da “odmah i u potpunosti” počne surađivati s inspektorima Ujedinjenih naroda za naoružanje. U izjavi, koju je podržalo i trinaest budućih članica Europske unije, njihovi čelnici kazali su da će “režim Sadama Huseina sam biti odgovoran za posljedice do kojih će doći ukoliko se nastavi oglušivati na volju međunarodne zajednice i ukoliko ne iskoristi ovu posljednju priliku koja mu se pruža.”

Irak je dobio “posljednju priliku” rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 14-41, koja je jednoglasno usvojena u studenome prošle godine. Ujedinjeni su narodi već utvrdili da je Irak “materijalno prekršio” svoje obveze, preuzete kroz prethodnih šesnaest rezolucija u proteklih dvanaest godina. Kao i ranije, rezolucijom 14-41 Iraku se daje odgovornost da dokaže da je eliminirao sve svoje programe za razvoj kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja, kao i svoje balističke rakete. Međutim, u toj se rezoluciji također jasno daje do znanja da će irački režim snositi “ozbiljne posljedice”, ukoliko ne ispuni svoje obveze.

Do sada, Irak rezoluciju nije ispoštovao. Vrijeme mu istječe. Jedino je pitanje koliko bi još dugo svijet morao čekati prije nego što će poduzeti akciju da bi se ispunili zahtjevi Vijeća sigurnosti. Obraćajući se Vijeću sigurnosti, kako je istaknuo britanski premijer Tony Blair, čelnici su “dali Ujedinjenim narodima jedinstvenu priliku i veliku odgovornost… da pokažu da se možemo zajedno suprotstaviti prijetnjama našem svijetu.”

“Liga naroda”, rekao je gospodin Blair, “također je imala takvu priliku i odgovornost tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća. U ranim danima fašističke prijetnje, imala je obvezu zaštititi Abesiniju, današnju Etiopiju, od invazije. Međutim, kada je trebala donijeti odluku o ispunjavanju tog jamstva, u tome su je spriječile strave rata. Ostatak znamo. Prijetnja je rasla, a Liga naroda se raspala. Počeo je drugi svjetski rat.” Poput predsjednika Georgea Walkera Busha i drugih čelnika, premijer Blair nastavlja izražavati nadu da će se Irak moći razoružati mirnim putem. “Međutim, ukoliko sada pokažemo slabost”, rekao je premijer Blair, “ukoliko dozvolimo da molbe za dodatnim vremenom pretvore u izgovor za okolišanje sve do trenutka kada će proći trenutak za akciju, tada povijest neće ponavljati Sadam. Prijetnje, ne samo od Sadama, nastavit će rasti; autoritet Ujedinjenih naroda bit će izgubljen, a sukob će, kada do njega dođe, biti još krvaviji.”

XS
SM
MD
LG