Linkovi

Powell: Vrijeme je za akciju po pitanju razoružanju Iraka (23/2/03) - 2003-02-23


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je vrijeme za akciju po pitanju razoružanja Iraka. Na novinskoj konferenciji u Tokiju gospodin Powell je rekao da postoje očiti dokazi da Irak prkosi zahtjevu Ujedinjenih naroda da se razoruža. Vjeruje se da će nova rezolucija o iračkom odbijanju razoružanja biti predstavljena ovog tjedna u Vijeću sigurnosti. Gospodin Powell očekuje odluku Vijeća o toj rezoluciji nedugo nakon podnošenja novog izvješća inspektora za iračko oružje, 7. ožujka.

Gospodin Powell je stigao u Peking, drugu postaju njegovog puta po tri azijske zemlje. Očekuje se da će američki šef diplomacije izvršiti pritisak na Kinu kako bi podržala novu rezoluciju svjetske organizacije o Iraku te bila više uključena u rješavanje prijepora oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Nakon Japana i Kine gospodin Powell će u utorak posjetiti Južnu Koreju.

Turska i Sjedinjene Države blizu su postizanja sporazuma o korištenju turskih vojnih baza u slučaju akcije protiv Iraka. U jednom televizijskom intervjuu turski ministar vanjskih poslova Yasar Yakis izjavio je da postoji velika vjerovatnoća da će sporazum biti postignut do utorka kada bi turski parlament trebao glasovati o razmještanju američkih vojnika.

Pregovarači dvije strane razgovaraju o nekoliko otvorenih vojnih pitanja. Jedno od njih je da se osigura da američko oružje ne dođe u ruke naoružanih skupina iračkih Kurda. Tursko javno mnijenje protivi se bilo kakvoj akciji protiv Iraka i zastupnici u parlamentu se nalaze pod velikim pritiskom da ne odobre dolazak američkih vojnika.

Irački dužnosnik za suradnju s inspektorima Ujedinjenih naroda izjavio je da Irak razmatra zahtjev čelnika inspekcijskih ekipa Hansa Blixa da uništi rakete tipa Al-Samoud 2. General Hossam Mohamed Amin je rekao da Irak još nije donio odluku hoće li ispuniti taj zahtjev, ali je rekao da želi rješenje to pitanja bez američke ili britanske intervencije. Gospodin Blix je naredio Iraku da do 1. ožujka uništi navedene rakete čiji domet premašuje ograničenje Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG