Linkovi

Koncert Nataše Dukan u Washingtonu (22/2/03) - 2003-02-22


Sinoć je u Washingtonu koncert održala hrvatska pijanistica Nataša Dukan. Premda neplanirano, taj koncert je bio jedan od načina na koji je hrvatska zajednica u američkom glavnom gradu obilježila jučerašnju predaju hrvatskog zahtjeva za članstvo u Europskoj Uniji.

U organizaciji hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, udruge Hrvatska kuća, te Udruge hrvatskih sveučilištaraca u Americi, AMAC, u Washingtonu je sinoć održan koncert hrvatske pijanistice Nataše Dukan. Mlada pijanistica iz Splita brojnim je nagradama u domovini i u Evropi pridodala već prije nekoliko godina i značajna priznanja u Americi. Dapače, osim priznanja, dobila je 1996. i stipendiju u punom iznosu školarine za postdiplomski studij kod pijaniste Juliana Martina, na uglednom Institutu Peabody, u Baltimoreu. S tog je studija odmah prešla na prestižni program "Artist Diploma", koji je, kako i sama kaže, krajnja točka školovanja jednog klasičnog glazbenika. Danas, uz koncertnu karijeru, i sama predaje u Glazbenoj akademiji u Gaithersburgu, pokraj Washingtona. Upitali smo je kako doživljava svoja američka iskustva.

"Velika promjena! Ali, naravno, ima i dobrih i loših stvari. Dobre su da ima puno mogućnosti, jako puno mogućnosti i za sviranje i za rad, i to mi se stvarno jako sviđa. A, s druge strane, mislim da je Europa ipak Europa," kaže Nataša Dukan.

Nataša Dukan je na svom koncertu predstavila i jednog mladog umjetnika iz Hrvatske, klarinetista Antu Jelinčića, iz Sinja, studenta druge godine Glazbene akademije u Splitu. Dolazak ovog mladog umjetnika sponzorirala je Udruga hrvatskih sveučilištaraca u Americi, o čemu predsjednik te udruge, Andrej Maček, kaže:

"To je nešto novo. AMAC je i prije pozivao hrvatske umjetnike na gostovanja u Ameriku, ali sada, baš ove godine, rekli smo zašto to ne bi bili neki mladi umjetnici. AMAC može vjerojatno dovesti nekolicinu njih na godinu," kaže gospodin Maček.

Hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić jedan je od sponzora razmjene kojom se u Sjedinjenim Državama promovira hrvatska kultura. On je pojasnio blisku suradnju koju u tom smislu hrvatsko veleposlanstvo održava s austrijskim veleposlanstvom, u čijim je znatno većim prostorima bio održan koncert Nataše Dukan.

"Ove godine, to je već drugi nastup mladih hrvatskih umjetnika - nedavno je, u Kennedy Centru, Robert Belinić svirao gitaru. Za nas je posebno važna suradnja ostvarena, s jedne strane, s hrvatskim umjetnicima, a s druge, s austrijskim veleposlanstvom. To je način da dvije europske zemlje zajednički naprave pomak prema suradnji koja baš i nije uobičajena među ambasadama ovdje u Washingtonu. Evo, razumijevajući zajednička iskustva, zajedničko, - da tako kažem -, kulturno nasljeđe, mi ovdje predstavljamo Europu u malom. Upravo na današnji dan, i ovim zajedničkim koncertom, na dan kada je Hrvatska podnijela službeni zahtjev za članstvo u Europskoj Uniji, možemo ovaj koncert proglasiti prigodnom proslavom podnošenja tog zahtjeva," rekao je veleposlanik Grdešić.

Opširniji razgovor s Natašom Dukan emitirat ćemo u nedjelju, u rubrici Američko-hrvatske veze.

XS
SM
MD
LG