Linkovi

Ognjanovac: Hrvatska je vrlo aktivna u nizu regionalnih anti-terorističkih inicijativa (20/2/03) - 2003-02-21


U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda danas je održana otvorena sjednica na kojoj se raspravljalo o međunarodnom terorizmu. Upitali smo Jasnu Ognjanovac, privremenu otpravnicu poslova hrvatske misije pri Ujedinjenim narodima, kakva je uloga Hrvatske u borbi protiv globalnog terorizma?

Jasna Ognjanovac: Danas je bio nastavak otvorene sjednice Vijeća sigurnosti o borbi protiv međunarodnog terorizma koja je otpočela 20. siječnja koja se održava na ministarskoj razini, kada je donesena deklaracija ministara rezolucijom 1456.

Današnji nastavak dao je mogućnost zemljama nečlanicama Vijeća sigurnosti da iskažu svoje mišljene o toj deklaraciji kao i o radu anti-terorističkog odbora Vijeća sigurnosti. Hrvatska se pridružila zemljama koje su danas govorile, stoga što je Hrvatska vrlo aktivni član antiterosrističke koalicije i u potpunosti primjenjuje rezoluciju 1373. koja je temeljna rezolucija u borbi protiv međunarodnog terorizma, donesena prošle godine, tako da smo u svom govoru istakli i one aktivnosti koje je u posljedne vrijeme Hrvatska poduzela, a koje nisu u redovnim izvješćima Vijeću sigurnosti o implemetaciji rezolucije 1373.

Ivica Puljić: Izjavili ste da bi posebno korisna bila uspostava posebnog fonda Ujedinjenih Naroda za suradnju i pomoć u borbi protiv terorizma. Zbog čega?

Jasna Ognjanovac: Pa to je jedna ideja koja je izražena u stavovima francuskog ministra vanjskih poslova 20. siječnja, ona je postojala i prije jedno godinu i pol, nije zaživjela zbog toga što su zemlje donori odlučili da bi bilateralno pružali tu tehničku pomoć. Međutim tijekom godinu i pol primjene rezolucije uspostavilo se da velik broj zemalja jednostavno nema financijskih i tehničkih mogućnosti u potpunosti primjeniti odredbe rezolucije i stoga bi bilo zaista korisno da postoji jedan multilateralni fond koji bi pod nadzorom antiterorističkog odbora mogao pomoći tim zemljama da bi lakše primjenile rezoluciju 1373. Dakle ne znači da ne postoji politička volja, ali naprosto te zemlje nemaju financijske i tehničke mogućnosti za primjenu rezolucije. To je ideja koju smo mi podržali, nadam se da će ovoga puta imati uspjeha, međutim još se uvijek čeka odluka antiterorističkog odbora o tim preporukama za koje vjerujemo da će uskoro stići.

Ivica Puljić: U svom ste izlaganju naglasili da je Hrvatska aktivna u nizu regionalnih inicijativa za borbu protiv terorizma. Na koji način?

Jasna Ognjanovac: To je bila jako važna tema današnje sjednice iz razloga što će se sedmog ožujka u Ujedinjenim Narodima održati sjednica antiterorističkog odbora s međunarodnim organizacijama regionalnim i subregionalnim da se vidi koja od njih i na koji način može najviše doprinjeti borbi protiv terorizma i primjeni rezolucija Vijeća sigurnosti stoga smo mi ukazali na sve aktivnosti koje Hrvatska poduzima u toj regionalnoj suradnji koje su zaista zamjetne i značajne u okviru vijeća Europe, zatim u okviru centralno europske inicijative u okviru svih regionalnih inicijativa čiji smo član, toga ima dosta, tu smo mi jako aktivni to nam je bilo važno istaknuti da se vidi da mi svoje obveze ispunjavamo na univerzalnom i globalnim planu, dakle prema Ujedinjenim narodima ali isto tako na regionalniom nivou jer nam je zaista u interesu da osiguramo regiju od tog zla čovječanstva.

XS
SM
MD
LG