Linkovi

CSM: 'Između Busha i Iraka prepriječio se Jacques Chirac' (21/2/03) - 2003-02-21


Listajući današnje američke novine vidimo da su intenzivni diplomatski napori Washingtona u vezi s iračkim problemom usmjereni ka članicama Vijeća sigurnosti. Zajedno s Britanijom, Sjedinjene Države nastoje uvjeriti 9 od ukupno 15 zemalja-članica vijeća da podrže novu rezoluciju kojom bi se odobrila uporaba sile protiv Iraka – navodi New York Times.

Do prije mjesec dana Washington i London su se nadali da bi jednoglasna podrška rezoluciji bila moguća, ali je u zadnjih nekoliko tjedana američka administracija zaključila da bi i neuvjerljiva većina bila dovoljna za odobravanje uporabe sile – piše newyorški list. Sada se radi na pridobijanju neodlučnih šest članica Vijeća sigurnosti – Angole, Gvineje, Kameruna, Meksika, Čilea i Pakistana. Za usvajanje rezolucije potrebno je 9 glasova, a Sjedinjene Države i Britanija za sada imaju osiguranu podršku samo Bugarske i Španjolske – navodi New York Times.

USA Today tvrdi da je administracija predsjednika Busha odustala od “pristojnih diplomatskih tonova”, te je počela, smišljeno, upućivati grube riječi Francuskoj i Njemačkoj…ne samo zato što je Washington na njih ljut, nego zato što je zaključio da njihova podrška više nije ključna za pokretanje rata protiv Iraka. Nakon što je ministar obrane Donald Rumsfeld Francusku i Njemačku nazvao “starom Europom”, a Njemačku usporedio s Kubom i Libijom, predsjednik Bush nije ni pokušao obuzdati svog ministra – piše USA Today.

Christian Science Monitor - pod naslovom “Između Busha i Iraka prepriječio se Jacques Chirac” – piše da se francuski predsjednik uzdigao kao “glas većine svjetskog javnog mnijenja, pozivajući na strpljenje u razoružavanju Iraka i suprotstavljajući se američkim planovima neizbježnog rata”. I dok ga neki Amerikanci nazivaju ”kapitulantskim majmunom siro-žderom”, gospodin Chirac kod kuće nikad nije bio popularniji nego sad. Njegov je ugled dodatno pojačan ovotjednim priopćenjem da je nominiran za Nobelovu nagradu za mir – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG